• книга
  • книга

ВИНЛАНД

ISBN: 978-954-330-501-8
Автор: Бьорн Андреас Бюл-Хансен
16.20 лв. 18.00 лв.

„Винланд“ предлага уникален поглед към живота на първите европейски заселници в Северна Америка и конфликта им с могъщите индиански племена. Страница по страница романът ни превежда през ледени морета, величествени фиорди и безкрайни гори, като бавно, по скандинавски, подготвя читателя за шеметната кулминация, която ще го остави без дъх. В епичното повествование личните преживявания на героите са преплетени с реални исторически събития от началото на второто хилядолетие след Христа. Умелата интерпретация на староскандинавските саги, детайлните описания на живота в Европейския север и сложните пълнокръвни образи потапят читателя в атмосферата от епохата на викингите.

Не по-малко колоритен от своите герои е самият БЬОРН АНДРЕАС БЮЛ-ХАНСЕН (р. 1972 г.). Автор на близо 20 книги и сценарии, бивш шампион на Норвегия по силов трибой, гребец, ветроходец и любител на стрелбата с лък, Бюл-Хансен е известен също със своя изключително популярен блог в интернет и видеоклиповете си за начина на живот на викингите. Дебютира като писател през 1996 г. със сборника фентъзи разкази „Седем истории от Западния лес“. С трилогията „Йомсвикинг“ пожънва изключителен успех както в родната Норвегия, така и в редица европейски държави.

„Аз се качих първо на лангскипа, който беше вързан на каменния пристан. Застанах на кърмата при рулевото весло, откъдето можех да гледам водите между северните острови. Обърнах се към сушата, към мъжете, които вече се бяха събрали около големия огън. Груби, сурови бяха те, повечето дани и норвежци, служили с мен в Йомсборг. А сега плаваха с лангскипа, който Свейн Вилобради ми даде след битката при Сволдер, и макар да бях едва двадесетгодишен и сред най-младите на борда, мен зовяха свой хьовдинг.“

„Великолепно, поглъщащо четиво. Истински празник за всички любители на епохата на викингите.“

Елин Брен Бьорхай, „Верденс ганг“

Свързани продукти по автор