• книга

СУАТ ДЕРВИШ ЕДНА ЖЕНА ЛЕГЕНДА

ISBN: 978-954-330-355-7
Автор: Лиз Бехмоарас
12.60 лв. 14.00 лв.

По-малката дъщеря на аристократично семейство, тя е една от най-значимите жени - журналисти в края на Османската империя и първите години на Републиката…
Тя е турски писател, чиито произведения са харесани и преведени на много езици. В България през 60-те години на ХХ в. особено популярен е нейният роман „Затворникът от Анкара”, преведен на български език.
Тя е първата любов на Назъм Хикмет, съпруга на Решат Фуат Баранер – организационен секретар на Турската комунистическа партия. Омъжвала се е няколко пъти, защото е имала проблеми във връзките си с мъжете, които допуска до себе си. Една красива и „немирна” жена.

През септември 1970 г. Суат потегля от Москва към Турция с влак, но се отбива за няколко дни в София, като гост на Съюза на българските писатели. Отсяда в хотел „Балкан”. За краткото време, през което ще е в българската столица, планира да се срещне с част от българската интелигенция, с хонорарите от авторските права за българските издания да си купи разни неща, а след това отново да разгледа града, в който няколко пъти е била на младини.

Суат Дервиш е творец, успял да устои на времето
чрез своята свръхчувствителност и способността си да наблюдава.

За първи път в българското издание се публикуват неизвестни писма на Назъм Хикмет.
Много снимки и архивни документи обогатяват книгата.

Свързани продукти по автор