• книга

ЧУЧУЛИГАТА

ISBN: 978-954-330-564-3
Автор: Решат Нури Гюнтекин
16.20 лв. 18.00 лв.

Сюжетът пренася в началото на XX век, когато френската култура е завладяла цяла Европа. Фериде е чиста и привлекателна. И бунтарка, истински ренесансов образ, защото да живееш в Турция в началото на миналия век и да напуснеш дом, семейство, да тръгнеш из Анадола и да станеш бедна учителка в провинцията, е проява на истинска сила на духа. И всичко това с усмивка, с чистота и невинност – „мъничкото, веселото, жизнерадостното, изящното и мога да прибавя още красивото благородно същество“. Любовта ѝ е неопетнена от злоба и омраза. Тя е тиха тъга, копнеж по чувства като нейните – дълбоки и завинаги. Писателят не може да проникне в дълбочината на класовата същност на явленията, но изключителната душевна красота го впечатлява и той успява да ни я внуши. Навремени дребната незначителна основна учителка отстъпва, за да се изяви безжалостната Чучулига с цялото си лекомислие и язвителност.
РЕШАТ НУРИ ГЮНТЕКИН е романист, автор на разкази и преводач. Роден е на 25.11.1889 г. в Истанбул в семейството на военен лекар. През 1912 г. завършва Литературния факултет на Истанбулския университет. От 1933 г. до 1943 г. е депутат в гр. Чанаккале. После заема поста културно аташе в Париж и е избран за турски представител в ЮНЕСКО. В Лондон се лекува от рак на белия дроб. Умира на 7.12.1956 г. Погребан е в родния си град.
Решат Нури Гюнтекин, един от класиците в турската литература, става световноизвестен именно с романа си „Чучулигата“.Романът е филмиран през 1966 и 1986 г.

Свързани продукти по автор