Автор: Сайт за книги, пътешествия и мечти!

Дата: 18 септември 2023

blog

 

Четенето е важно, защото развива мисълта ни, дава ни безкрайни знания и уроци, като същевременно поддържа ума ни активен. Книгите могат да съхраняват всякаква информация, истории, мисли и чувства, които ни обогатяват.Могат ли думите, абзаците и измислените светове да са толкова важни за вас и вашето здраве? Определено да, а четенето е вечна форма на забавление и информация. Всъщност, години наред четенето е била единствената форма на забавление и може би затова то е център на вниманието от толкова дълго време. То е оцеляло през годините и за щастие ползите са останали заедно с книгите. Така че нека изброим някои причини, поради които то е толкова важно.

 

Увеличава способността ви за съпричастност

 

Проучване от 2013 г. показва, че четенето на литература подобрява така наречената „теория на ума“, популярен термин от областта на психологията. Теорията на ума е способността да се идентифицират и разбират субективните състояния на другите, способността на отделния човек за съпричастност и разбиране на другите. Както отбелязват авторите, тя е критично свързана с емпатията, тази изключително важна способност за интуиция и изживяване на чувствата на другия.

 

Четенето на книги и по-специално романи, подобрява вашата „теория на ума“ и съпричастност и по този начин разбирането на това как хората мислят и способността да интерпретирате или изпитвате чужди емоции или чувства.

 

Изгражда речника ви

 

Изследователите са установили, че учениците, които редовно четат книги, започвайки от млада възраст, постепенно развиват богат речник. А размерът на речника може да повлияе на много области от живота ви, от резултати на стандартни тестове до прием в колеж и възможности за престижна работа. Анкета показва, че 69% от работодателите търсят да наемат хора с умения, като едно от най-важните е, способността да общувате ефективно. Четенето на книги е най-добрият начин да увеличите набора от нови думи, научени в контекста.

 

Помага за предотвратяване на когнитивния спад, свързан с възрастта

 

Препоръчително е четенето на книги като начин да поддържате ума си ангажиран с напредването на възрастта. Въпреки че изследванията не са доказали категорично, че четенето на книги предотвратява болести като болестта на Алцхаймер, проучвания показват, че възрастните хора, които четат и решават математически задачи всеки ден, поддържат и подобряват когнитивното си функциониране. И колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Хората, които цял живот са се занимавали с психически стимулиращи дейности, са по-малко склонни да развият плаки, лезии и заплитания от тау-протеин, открити в мозъка на хора с деменция.

 

Намалява стреса

 

Четенето може да ви помогне да стопите нивото на стрес по-бързо от други методи. Четенето е най-добрият начин да отпуснете мозъка си. Според изследвания това е така, защото човешкият разум се концентрира върху четенето, а разсейването от попадането в богатия литературен свят облекчава напрежението в мускулите и сърцето.

 

Докато четете, мозъкът ви веднага се пренася в различен свят с различни хора. Тази промяна в темпото може да бъде глътка свеж въздух за някой, който страда от продължителни периоди на стрес. Четейки, можете да си позволите да си поемете дъх, да се отпуснете и да бъдете отнесени на едно чудесно място чрез думите, написани на страницата.

 

След като започнете да четете, ще започнете да се фокусирате не върху стреса си, а върху думите и сюжета. С времето четенето ще понижи нивото на стрес, което ще ви накара да се чувствате по-добре психически и физически.

 

Подготвя ви за добра нощна почивка

 

Знаете ли, че четенето може да помогне и за съня ви? Книгите са чудесна компания вечер преди да си легнете. Изборът на добра книга и настаняването в леглото с нея, е невероятно отпускащо. Като отделите конкретни часове за четене непосредствено преди заспиване през нощта, можете да си помогнете да се отпуснете преди да заспите. Четенето преди лягане успокоява тялото и ума ви, особено след дълъг и стресиращ ден. Дори четенето да е краткотрайно – само глава или две – спокойствието, което предизвиква, може да ви помогне да изпаднете в дълбок и спокоен сън. Релаксацията, която могат да донесат книгите, е само едно от прекрасните предимства на четенето всяка вечер преди лягане.

Young pretty woman sitting on the sofa drinking coffee and reading a book enjoys of rest

Помага за облекчаване на симптомите на депресия

 

Хората с депресия често се чувстват изолирани и отчуждени от всички останали. И това е чувството, което книгите понякога могат да намалят. Точно както при понижаване на нивата на стрес, четенето стимулира и частта от мозъка, която се справя с депресията.

 

Четенето на художествена литература може да ви позволи временно да избягате от собствения си свят и да бъдете погълнати от въображаемите преживявания на героите. Също така книгите за самопомощ могат да ви научат на стратегии, които могат да ви помогнат да управлявате симптомите и спомагат за предотвратяване на депресивни прояви. Четейки, вие се фокусирате не върху нещата, причиняващи вашата депресия, а върху неща, които могат да ви дадат нещо друго, което да обмислите. След това вече не се притеснявате за депресивното си състояние, а вместо това сте фокусирани върху историята.

 

Помага да живеете по-дълго

 

Дългосрочно проучване установява, че тези, които четат книги, живеят около 2 години по-дълго от тези, които не четат.

 

Изследването също така заключава, че хората, които четат повече от 3 1/2 часа всяка седмица, имат 23% вероятност да живеят по-дълго от тези, които изобщо не са чели.

 

Дава различна перспектива за живота

 

Четенето ви запознава с нови неща, нови начини, ново разбиране, нова информация, нови начини за справяне със ситуации. Докато четете разбирате нещата в различна перспектива, това ви кара да осъзнаете и разберете света и себе си по различен начин. Четенето може да ви накара да изследвате неща, които в крайна сметка се превръщат във вашата кариера и успех в бъдеще. То ви помага да разберете себе си по различен начин, отваря ума ви и ви помага да приемете промените в живота си, да разберете различните положителни аспекти на живота. Помага ви да разберете света по-правилно.

 

Четенето ви прави по-умни

 

Чрез четенето можете да разберете по-добре тема, която ви интересува. Това ще ви помогне да станете по-начетени, тъй като книгите дават много знания и информация, което може да бъде наистина много полезно. Знанието е ключът към успеха и следователно наличието на знания за живота, ще ви помогне да продължите напред и ще направи мозъка ви остър като бръснач. Знанието ви дава по-добро разбиране, четенето е ефективен ускорител на паметта, когато четете тренирате мозъка си, четенето дава мъдрост на ума ви.

 

Четенето увеличава креативността и въображението

 

Когато четете, въображението ви и творческата ви мисъл се увеличават, защото книгите ви дават различни идеи и разбиране. Добрият читател от ранна възраст може да стане добър писател, четенето разпалва въображението, когато четете, вие сте отведени в нови светове. То подхранва мозъка ви, развивате идеи за различни възможности, а това разширява границите на вашето въображение.

 

Подобрява паметта

 

Нашият ум е невероятно нещо, което може да запомни много неща с относителна лекота, но ние обикновено не използваме мозъка си според неговите възможности, а го изпълваме с негативизъм и лоши мисли, което спира растежа. Нашият ум има прекрасни възможности и капацитет, той просто се нуждае от тренировка точно както нашето тяло, за да даде най-доброто си представяне. Книгите правят това за нас.

 

Дава ни възможност да се ​​учим от авторитети

 

Когато четете книги за самопомощ, можете да се поучите от авторитети и от хората, които вече са преминали през тази ситуация. Книгите могат да ви помогнат да разберете живота от гледна точка на ментори, преминали през тази ситуация, която преживявате в момента, така че чрез книгите можете да научите как да се справите с тях.

 

Четенето дава пример на децата

 

Важно ли е четенето за вас? Ако е така, вероятно ще е важно и за вашите деца. Доказано е, че родителите са първите и най-трайни педагози на децата и оказват огромно влияние върху тяхното развитие.

 

Четенето на книжка на детето ви е ключово и му показва, че четенето има значение и за вас. Повечето родители знаят, че децата са отлични имитатори, затова им дайте достъп до книги и ги оставете да ви виждат да четете. Няма да мине много време и ще заварите детето да чете сред своите плюшени играчки или свито с някоя интересна книга, вместо да гледа телевизия.

 

Изостря ума

 

Когато се концентрирате върху думите и сюжета, четенето стимулира мозъка и когнитивните ви функции. Тази конкретна стимулация може да ви помогне да изострите ума си, особено частта от мозъка, която отговаря за концентрацията и критичния анализ. Четенето изостря тази част от мозъка така, както бихте наточили нож. Това изостряне на ума в крайна сметка ще повиши фокуса ви, когато се концентрирате върху нещо важно.