Автор:

Дата: 09 юни 2024

blog

От 9 до 16 юни, на площад "Централен" АЛЕЯ НА КНИГАТА

Литературни срещи с писатели, преводачи и художници. Четения, премиери на книги, дискусии, изложби, концерти и творчески работилници. Литературният фестивал „Пловдив чете“ е форум, който събира създателите на книги и читателите

12 – 14 юни Народна библиотека „Иван Вазов“ (конферентна зала)

Трета национална среща на читателските клубове „Бисерче вълшебно“, организирана от Фондация „Детски книги“. С участието на Петя Кокудева, Василена Спасова, Мария Донева, Радостина Николова, Стефана Аргирова, Боян Йорданов – Босилек, Панайот Стефанов, Цвета Брестничка, Стефи и Стан, Райна Димитрова, Гергана Димитрова и Валентина Стоева от фондация „Детски книги“.

 

Автор:

Дата: 27 май 2024

blog

ЗА ВСИЧКИ НАШИ ПОЧИТАТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ,

които нямат възможност да посетят Пролетния панаир на книгата, могат да разгледат и закупят избрано заглавие онлайн от сайта на издателството.

Автор: ИК УНИСКОРП

Дата: 24 май 2024

blog

 Пролетният панаир на книгата тази година ще продължи 10 дни от 24 май до 2 юни, в парка пред НДК. Ще ви очакваме в шатра №44 в началото откъм бул. Витоша.

Нетърпеливи сме отново да се видим, да поговорим за нови и предстоящи издания както и и да ви препоръчаме хубаво четиво!

Да празнуваме заедно денят на буквите и прекрасните емоции от срещата с литературните творби.

При нас ще откриете книги за ценители, разнообразие от жанрове, усмивки и добро настроение.

Десет вълнуващи дни в света на хубавите книги, пренесени в парка пред НДК. Шатра 44 от 10,00ч до 20,00ч

 

Автор: СЕДМА ДАРИТЕЛСКА АКЦИЯ

Дата: 01 февруари 2024

blog

Акция Дари книга, подари любов’24. Даренията ще се разпределят между библиотеки в читалища или учебни заведения. 
Може да се включите с онлайн поръчка на www.uniscorp-bg.com  , като изрично посочите, че книгата е предназначена за дарение. За дарените книги ще получите допълнително отстъпка от 20%
Каним ви да вземете да дарите на онези, които ценят хубавата книга, но не могат да си я купят.
Зарадвайте и обичните си хора с подаръка, който естественият интелект все още цени най-високо.
Може да поръчате книгата и да ни посочите лице на което да я изпратим.
ДАРИ КНИГА, ПОДАРИ ЛЮБОВ!!!!

Автор:

Дата: 01 яануари 2024

blog

Посрещаме първия месец от годината с много празнични дни и поводи за тържества.  Разнообразни поверия и специални традиции се крият зад всеки празник, затова решихме да съберена едно място по-големите поводи за чествания през януари. Така освен да се запознаем с обредите, ще имаме и едно наум всички предстоящи именни дни, за които да се подготвим.

Календарът ни със събития започва от:

1 януари когато православната църква почита паметта на Свети Василий Велики. Васильовден, Василица или Сурваки както е известен зимният празник, познат в цялата страна. Традицията за празничната трапеза на Васильовден е да има петел, също така богата, както и на Бъдни вечер, трапезата се отличава с блажни ястия. Тавата с баницата се завърта три пъти и всеки взема падналото се пред него парче с късмет. Останалото от баницата се пази "за Богородица". Поверието е, че първият залък момите и ергените слагат под възглавницата си, вярвайки че когото сънуват, той ще е бъдещият им съпруг или съпруга. Преди разсъмване започва обичаят сурвакане. Той е най-характерният за Нова година обичай, известен в цялата страна. По смисъл е пожелание и обредно осигуряване на здраве чрез докосване със сурова (най-често дрянова) пръчка, и то именно в началото на годината. Имен ден празнуват Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина.

На 2 януари почитаме Свети Силвестер (Силвестър), папа Римски. Този празник се нарича още Карамановден, Волски празник, Риначовден и Силвестри. Силвестър е латинско име, което означава „гора“, „горист“, „лес“. Имен ден на 2 януари празнуват всички с имената Силвия, Силва, Силвана, Силвестър, Гopан и Гopица. В Западните Родопи наричат деня Сполезов и гледат кой пръв ще влезе в къщата. Гостът трябва да е добър и заможен човек, за да бъде и годината, която идва добра и заможна. На трапезата не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните. На този ден народът отдава почит на едрия рогат добитък и най-вече на вола, тъй като в миналото това животно е било използвано като основна впрегатна сила. Обичаят на празника има очистителен характер и е свързан с чистене, ринене на тора от оборите, който не е изхвърлян от Коледа.

На 6 януари православната църква чества Богоявление или Йордановден. Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. Празникът има различни имена в различните области на страната, например Кръстовден, Водици или Водокръщи. Той е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „Мръсни дни”. На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква, а мъжете се надпреварват да го извадят. Имен ден празнуват: Йордан, Йорданкa, Йонко, Йонка, Данчо, Данкa, Дана, Богoлюб/а, Божан/а, Божил, Божидар/a, Боян/а, Богдан/a, Богомил/а, Бистра, Бончо, Бонка.

Някои любопитни поверия за Йордановден:

 

- Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

- Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

- Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

- Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

На 7 януари честваме Ивановден - денят на Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Исус Христос и му дава Свето кръщение (Богоявление) в р. Йордан. Ивановден като народен празник е част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл. Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Ивановден е последният ден, през който ходят новогодишните маскирани дружини. Имен ден празнуват: Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна. На празника се приготвя трапеза с варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

На 8 януари (или на 21 януари по стар стил) е Бабинден. Един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила. В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови. На обяд булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на „бабата“ и ѝ подава подноса с храната. 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици. Съществуват различни версии за значението на името.  В превод от гръцки то означава „устройва“, а от латински – „бащински“. Руснаците пък смятат, че то е с руски произход и се тълкува като „приказна царица“. Според други то идва от Тангра, тъй като коренът на името на върховния бог и на Таня е един и същ – „тан“, което значи „небе“. Според писанията за историята на празника, младата девойка Татяна не искала да се отрече от Христа и затова била подлагана на жестоки изтезания. Но след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница и тя се явявала на другия ден излекувана. Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна. На този ден имен ден празнуват Татяна, Таня и Танка.

На 17-ти януари църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики. На този ден имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка. В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща. А специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана „за белята, за лелята“, както е била наричана чумата, която в по-ранни времена измъчвала хората. По тази причина Антоновден е известен още и като Лелинден. Според народа всички болести се събират на Антонов ден, а на Атанасов тръгват по хората.

Затова е необходимо да се спазват различни забрани на празника:

- Жените не трябва да работят;

- Мъжете не трябва да впрягат добитъка;

- Необходимо е за здраве да се раздаде на близки и съседи от традиционните за празника содени питки, намазани с петмез;

- Колкото повече си почивате и си угаждате на този ден, толкова повече ще се радвате на добро здраве.

18 януари е Атанасовден. Православната църква чества Свети Атанасий Велики. Според народните вярвания свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“. Затова празникът е известен още и като Среди зима. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се коли черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. Според народните поверия на Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, раната няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата. Имен ден празнуват: Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася. Денят е още празник на ковачи, железари, ножари и налбанти (занаятчиите, които подковават работни животни).

Чудесни традиции и редица празници съпътстват целия месец януари. Затова съберете сили и отбележете важните за вас и вашите близки дни. Помислете от рано за подаръците и трапезата и бъдете спокойни, че дори да не сте предвидили някой повод, Viva Credit е до вас за да изкарате незабравими празнични дни и да започнете уверено новата година.

 

Автор: ИК УНИСКОРП

Дата: 11 декември 2023

blog

От днес до края на годината ще може да купите книги с 25% отстъпка.

РАЗГЛЕДАЙТЕ, ИЗБЕРЕТЕ, КУПЕТЕ и ПРОЧЕТЕТЕ!

Не пропускайте да зарадвате себе си и близките ви с чудесен коледен книжен подарък!!!

Изживейте коледните празници с хубава книга!

Автор: Асоциация "Българска книга"

Дата: 05 декември 2023

blog

Очаквате ли вече с нетърпение декемврийския Софийски международен панаир на книгата
Панаирът заедно с двата ежегодни литературни фестивала в рамките му – Софийския международен литературен фестивал и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, ще се проведе от 5 до 10 декември в Националния дворец на културата.
Това издание на Панаира е особено специално, защото е юбилейно - заедно ще честваме половин век, в който творим жива история, докато пишем, четем и създаваме истории.
И тази година той ще се превърне в притегателно място за срещи между читатели, издатели, писатели, илюстратори и преводачи, а участие в самото изложението ще вземат над 160 издателства.
Панаирът, както и двата фестивала се утвърдиха като истински литературен празник и вдъхновяващо събитие.
Надяваме се, че и тази година ще бъде задължителна коледна спирка в програмата ви!

Автор: ФОНДАЦИЯ ЧЕТЕНЕ

Дата: 17 ноември 2023

blog

Драги, четящи хора! Тази седмица хиляди българи ще отделят време, за да отбележат първия #Денначетенето в страната ни! Организирани са десетки четения на живо и онлайн.  Ако все още се чудите към кое да се присъедините, тук ще откриете информация за събитията по градове https://readingfoundation.bg/day-of-reading-2023…/

Автор:

Дата: 01 ноември 2023

blog

Проф. д. ф. н. Румяна Дамянова – Институт за литература, БАН

Днес честваме Деня на народните будители!

Едва ли има друг език, в който мисията на духовния водач да се назовава с метафората на събуждането. Същевременно, изразът „народни будители“ има двоен смисъл: първият – „произлизащи от народа“ и вторият – „будещи народа“. Това означава, че българското будителство – а това е възрожденската интелигенция, е тясно свързано с народа, то произлиза от народа. Будителите, духовните водачи – това са възрожденските учители, възрожденските книжари и издатели, първите учени, първите журналисти и първите творци на художествено слово, но и първите лекари, прависти, географи, откриватели.

Едва ли има друг народ, който да чества два празника на духовността: 24 май – Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий и 1 ноември – Деня на народните будители, който е и денят на духовния пазител на българите св. Йоан Рилски. И ако първият е огласен още през епохата на Българското възраждане – на 11 май 1851 г. в Пловдив се чества за първи път, то вторият – е учреден като национален ден на народните будители през 1922 г. И ако за първия –– българите са научавали от патетичните слова на Паисий Хилендарски или Софроний Врачански, на Неофит Рилски или Васил Априлов, на Петко Славейков или Любен Каравелов, Георги Раковски или Христо Ботев, които са чествали Деня на светите братя и са отбелязвали огромната духовна мощ на тяхното дело, то за втория празник – тези личности вече са били чествани като народни будители.

И това е една сакрална връзка в нашата културна история. Тези личности, а и много други, изграждат усещането ни за духовна общност.

Това е Българското възраждане – една светла и същевременно турбулентна епоха: време на разбиване на илюзии, но и време на съзиждане, време на „пиянство на един народ“, но и време на събуждане. На статиката на съня се противопоставя динамиката на събуждането. Събуждане от какво?– от заспалостта, от домораслостта, от апатията, „нелюбоучението“. Многобройни са примерите на патетични прокламации или гневни изблици, които българският XIX век ни е оставил:

Автор: Никлас Нат о Даг

Дата: 20 октомври 2023

blog

Излезе един от най-очакваните романи на годината: историческият роман на Никлас Нат и Даг НАДЕЖДА И СЪДБА (Ödet och hoppet). Първият от планирана поредица от най-малко два романа, вдъхновени от благородническата фамилия на Нат о Даг.

Романът "НАДЕЖДА И СЪДБА" , беше публикуван пред м.септември в Швеция от издателите Forum с първи тираж от 30 000 копия с твърди корици и вече оглавява всички списъци ( По-долу). Въпреки че това заглавие е исторически роман, то все още съдържа същата тъмнина, същите живи герои, същата красива проза и същите хипнотизиращи исторически описания, които направиха трилогията от 1793 - 1795г. такъв уникален глобален литературен феномен.

Автор: Сайт за книги, пътешествия и мечти!

Дата: 18 септември 2023

blog

 

Четенето е важно, защото развива мисълта ни, дава ни безкрайни знания и уроци, като същевременно поддържа ума ни активен. Книгите могат да съхраняват всякаква информация, истории, мисли и чувства, които ни обогатяват.Могат ли думите, абзаците и измислените светове да са толкова важни за вас и вашето здраве? Определено да, а четенето е вечна форма на забавление и информация. Всъщност, години наред четенето е била единствената форма на забавление и може би затова то е център на вниманието от толкова дълго време. То е оцеляло през годините и за щастие ползите са останали заедно с книгите. Така че нека изброим някои причини, поради които то е толкова важно.

 

Увеличава способността ви за съпричастност

 

Проучване от 2013 г. показва, че четенето на литература подобрява така наречената „теория на ума“, популярен термин от областта на психологията. Теорията на ума е способността да се идентифицират и разбират субективните състояния на другите, способността на отделния човек за съпричастност и разбиране на другите. Както отбелязват авторите, тя е критично свързана с емпатията, тази изключително важна способност за интуиция и изживяване на чувствата на другия.

 

Четенето на книги и по-специално романи, подобрява вашата „теория на ума“ и съпричастност и по този начин разбирането на това как хората мислят и способността да интерпретирате или изпитвате чужди емоции или чувства.

 

Изгражда речника ви

 

Изследователите са установили, че учениците, които редовно четат книги, започвайки от млада възраст, постепенно развиват богат речник. А размерът на речника може да повлияе на много области от живота ви, от резултати на стандартни тестове до прием в колеж и възможности за престижна работа. Анкета показва, че 69% от работодателите търсят да наемат хора с умения, като едно от най-важните е, способността да общувате ефективно. Четенето на книги е най-добрият начин да увеличите набора от нови думи, научени в контекста.

 

Помага за предотвратяване на когнитивния спад, свързан с възрастта

 

Препоръчително е четенето на книги като начин да поддържате ума си ангажиран с напредването на възрастта. Въпреки че изследванията не са доказали категорично, че четенето на книги предотвратява болести като болестта на Алцхаймер, проучвания показват, че възрастните хора, които четат и решават математически задачи всеки ден, поддържат и подобряват когнитивното си функциониране. И колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Хората, които цял живот са се занимавали с психически стимулиращи дейности, са по-малко склонни да развият плаки, лезии и заплитания от тау-протеин, открити в мозъка на хора с деменция.

 

Намалява стреса

 

Четенето може да ви помогне да стопите нивото на стрес по-бързо от други методи. Четенето е най-добрият начин да отпуснете мозъка си. Според изследвания това е така, защото човешкият разум се концентрира върху четенето, а разсейването от попадането в богатия литературен свят облекчава напрежението в мускулите и сърцето.

 

Докато четете, мозъкът ви веднага се пренася в различен свят с различни хора. Тази промяна в темпото може да бъде глътка свеж въздух за някой, който страда от продължителни периоди на стрес. Четейки, можете да си позволите да си поемете дъх, да се отпуснете и да бъдете отнесени на едно чудесно място чрез думите, написани на страницата.

 

След като започнете да четете, ще започнете да се фокусирате не върху стреса си, а върху думите и сюжета. С времето четенето ще понижи нивото на стрес, което ще ви накара да се чувствате по-добре психически и физически.

 

Подготвя ви за добра нощна почивка

 

Знаете ли, че четенето може да помогне и за съня ви? Книгите са чудесна компания вечер преди да си легнете. Изборът на добра книга и настаняването в леглото с нея, е невероятно отпускащо. Като отделите конкретни часове за четене непосредствено преди заспиване през нощта, можете да си помогнете да се отпуснете преди да заспите. Четенето преди лягане успокоява тялото и ума ви, особено след дълъг и стресиращ ден. Дори четенето да е краткотрайно – само глава или две – спокойствието, което предизвиква, може да ви помогне да изпаднете в дълбок и спокоен сън. Релаксацията, която могат да донесат книгите, е само едно от прекрасните предимства на четенето всяка вечер преди лягане.

Young pretty woman sitting on the sofa drinking coffee and reading a book enjoys of rest

Помага за облекчаване на симптомите на депресия

 

Хората с депресия често се чувстват изолирани и отчуждени от всички останали. И това е чувството, което книгите понякога могат да намалят. Точно както при понижаване на нивата на стрес, четенето стимулира и частта от мозъка, която се справя с депресията.

 

Четенето на художествена литература може да ви позволи временно да избягате от собствения си свят и да бъдете погълнати от въображаемите преживявания на героите. Също така книгите за самопомощ могат да ви научат на стратегии, които могат да ви помогнат да управлявате симптомите и спомагат за предотвратяване на депресивни прояви. Четейки, вие се фокусирате не върху нещата, причиняващи вашата депресия, а върху неща, които могат да ви дадат нещо друго, което да обмислите. След това вече не се притеснявате за депресивното си състояние, а вместо това сте фокусирани върху историята.

 

Помага да живеете по-дълго

 

Дългосрочно проучване установява, че тези, които четат книги, живеят около 2 години по-дълго от тези, които не четат.

 

Изследването също така заключава, че хората, които четат повече от 3 1/2 часа всяка седмица, имат 23% вероятност да живеят по-дълго от тези, които изобщо не са чели.

 

Дава различна перспектива за живота

 

Четенето ви запознава с нови неща, нови начини, ново разбиране, нова информация, нови начини за справяне със ситуации. Докато четете разбирате нещата в различна перспектива, това ви кара да осъзнаете и разберете света и себе си по различен начин. Четенето може да ви накара да изследвате неща, които в крайна сметка се превръщат във вашата кариера и успех в бъдеще. То ви помага да разберете себе си по различен начин, отваря ума ви и ви помага да приемете промените в живота си, да разберете различните положителни аспекти на живота. Помага ви да разберете света по-правилно.

 

Четенето ви прави по-умни

 

Чрез четенето можете да разберете по-добре тема, която ви интересува. Това ще ви помогне да станете по-начетени, тъй като книгите дават много знания и информация, което може да бъде наистина много полезно. Знанието е ключът към успеха и следователно наличието на знания за живота, ще ви помогне да продължите напред и ще направи мозъка ви остър като бръснач. Знанието ви дава по-добро разбиране, четенето е ефективен ускорител на паметта, когато четете тренирате мозъка си, четенето дава мъдрост на ума ви.

 

Четенето увеличава креативността и въображението

 

Когато четете, въображението ви и творческата ви мисъл се увеличават, защото книгите ви дават различни идеи и разбиране. Добрият читател от ранна възраст може да стане добър писател, четенето разпалва въображението, когато четете, вие сте отведени в нови светове. То подхранва мозъка ви, развивате идеи за различни възможности, а това разширява границите на вашето въображение.

 

Подобрява паметта

 

Нашият ум е невероятно нещо, което може да запомни много неща с относителна лекота, но ние обикновено не използваме мозъка си според неговите възможности, а го изпълваме с негативизъм и лоши мисли, което спира растежа. Нашият ум има прекрасни възможности и капацитет, той просто се нуждае от тренировка точно както нашето тяло, за да даде най-доброто си представяне. Книгите правят това за нас.

 

Дава ни възможност да се ​​учим от авторитети

 

Когато четете книги за самопомощ, можете да се поучите от авторитети и от хората, които вече са преминали през тази ситуация. Книгите могат да ви помогнат да разберете живота от гледна точка на ментори, преминали през тази ситуация, която преживявате в момента, така че чрез книгите можете да научите как да се справите с тях.

 

Четенето дава пример на децата

 

Важно ли е четенето за вас? Ако е така, вероятно ще е важно и за вашите деца. Доказано е, че родителите са първите и най-трайни педагози на децата и оказват огромно влияние върху тяхното развитие.

 

Четенето на книжка на детето ви е ключово и му показва, че четенето има значение и за вас. Повечето родители знаят, че децата са отлични имитатори, затова им дайте достъп до книги и ги оставете да ви виждат да четете. Няма да мине много време и ще заварите детето да чете сред своите плюшени играчки или свито с някоя интересна книга, вместо да гледа телевизия.

 

Изостря ума

 

Когато се концентрирате върху думите и сюжета, четенето стимулира мозъка и когнитивните ви функции. Тази конкретна стимулация може да ви помогне да изострите ума си, особено частта от мозъка, която отговаря за концентрацията и критичния анализ. Четенето изостря тази част от мозъка така, както бихте наточили нож. Това изостряне на ума в крайна сметка ще повиши фокуса ви, когато се концентрирате върху нещо важно.

 

Автор: uniscorp-bg.com

Дата: 04 септември 2023

blog

Септември наближава, предстои ни цяла седмица книжни удоволствия! Алея на книгата ще продължи до 10ти септември.в традиционните бели шатри. Ще ви очакваме с любимите ви книги и гарантираме хубаво литературно настроение! Подготовката започна, ще очакваме новите ни срещи!!

blog

Седмото издание на ДЖАЗ ФЕСТ Казанлък започва на 24 август 2023 с представяне на книгата 

"Доктор Джаз. Д-р Емил Илиев или изкуството да лекуваш с музика"

Заповядайте в Музея на фотографията от 17,30ч

Ще поговорим как беше създаден Международния джаз фестивал в Банско

Автор: uniscorp-bg.com

Дата: 24 август 2023

blog

Седмото издание на ДЖАЗ ФЕСТ Казанлък започва на 24 август 2023 с представяне на книгата 

"Доктор Джаз. Д-р Емил Илиев или изкуството да лекуваш с музика"

Заповядайте в Музея на фотографията от 17,30ч

Ще поговорим как беше създаден Международния джаз фестивал в Банско

Автор: uniscorp-bg.com

Дата: 06 юли 2023

blog

Алея на книгата - Варна остава на старото си място.
Двете страни постигнаха консенсус, като се съобразиха с изискването лявата лента на пешеходния бул. “Сливница” да остане свободен на минувачи. Събитието се разширява до слънчевия часовник в морската градина, където ще бъде сцената на културната програма.
Асоциация ”Българска книга” благодари на кмета на Варна г-н Портних, на председателя на Общинския съвет - Варна г-н Балабанов, на главния архитект г-н Стоян Петков, кмета на район Одесос г-н Недев, на зам.-кмета по културата г-н Базитов и на Експертният съвет по устройство на територията.
“Всички те направиха всичко възможно, за да се намери най-доброто решение за Алея на книгата, която и включена в калиндара на културните събития на морската ни столица и чието първо издание се проведе именно тук преди 13 години”, коментира председателя на УС на АБК Десислава Алексиева.
Алея на книгата - Варна ще бъде открита на 28 юли и ще продължи до 6 август. Събитието е в рамките на националната #КаузаГРАМОТНОСТ. Заповядайте!

Автор: uniscorp-bg.com

Дата: 13 февруари 2023

blog

БЬОРН АНДРЕАС БУЛ-ХАНСЕН е норвежки писател. Той е писал в много жанрове, но в момента работи върху текущата си поредица ЙОМСВИКИНГ. Първият роман се превръща м бестселър за една нощ в Норвегия и почти незабавно е продаден на няколко страни.

Бул-Хансен е роден в Осло, Норвегия, през 1972 г. и израства в предградие, което по онова време е било доста селско. Прекарвайки по-голямата част от времето си сам, Бул-Хансен започва да изгражда въображаеми светове и да научава за норвежката митология в много ранна възраст. Знае, че иска да бъде изследовател, актьор или романист.

На 13 години Бул-Хансен започва да вдига тежести и открива, че може да прави неща, които много малко 13-годишни могат! Това дава на Бул-Хансен увереността да вдигне глава и да започне да преследва мечтите си. За съжаление, Бул-Хансен претърпява автомобилна катастрофа. Завръща се във фитнес залата само 7 дни след инцидента. Поради неврологична травма в части от шията и раменете Бул-Хансен губи мястото си в норвежкия отбор.

Нежелаейки да приеме поражение, Бул-Хансен се насочва към другата си страст - писането. Пише 6 години, когато предава първия си ръкопис на издател, а първата му книга е публикувана само след няколко месеца.

Няколко години по-късно Бул-Хансен прави големия си пробив като международен автор от критиката на ЙОМСВИКИНГ.

Бул-Хансен избира да изживее живота си с непоколебимо убеждение към собствените си добродетели, всички от които са основани на културата на викингите.

Сега баща и живеещ във фиорд, веднъж узрял в злобни и смъртоносни битки, с историята на своя народ в краката му, връзката на Бул-Хансен с неговото минало се събужда всеки път, когато стъпи извън дома си или е на вода на плаване с яхта.