Автор: Асоциация "Българска книга"

Дата: 05 декември 2023

blog

Очаквате ли вече с нетърпение декемврийския Софийски международен панаир на книгата
Панаирът заедно с двата ежегодни литературни фестивала в рамките му – Софийския международен литературен фестивал и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, ще се проведе от 5 до 10 декември в Националния дворец на културата.
Това издание на Панаира е особено специално, защото е юбилейно - заедно ще честваме половин век, в който творим жива история, докато пишем, четем и създаваме истории.
И тази година той ще се превърне в притегателно място за срещи между читатели, издатели, писатели, илюстратори и преводачи, а участие в самото изложението ще вземат над 160 издателства.
Панаирът, както и двата фестивала се утвърдиха като истински литературен празник и вдъхновяващо събитие.
Надяваме се, че и тази година ще бъде задължителна коледна спирка в програмата ви!

Автор: ФОНДАЦИЯ ЧЕТЕНЕ

Дата: 17 ноември 2023

blog

Драги, четящи хора! Тази седмица хиляди българи ще отделят време, за да отбележат първия #Денначетенето в страната ни! Организирани са десетки четения на живо и онлайн.  Ако все още се чудите към кое да се присъедините, тук ще откриете информация за събитията по градове https://readingfoundation.bg/day-of-reading-2023…/

Автор:

Дата: 01 ноември 2023

blog

Проф. д. ф. н. Румяна Дамянова – Институт за литература, БАН

Днес честваме Деня на народните будители!

Едва ли има друг език, в който мисията на духовния водач да се назовава с метафората на събуждането. Същевременно, изразът „народни будители“ има двоен смисъл: първият – „произлизащи от народа“ и вторият – „будещи народа“. Това означава, че българското будителство – а това е възрожденската интелигенция, е тясно свързано с народа, то произлиза от народа. Будителите, духовните водачи – това са възрожденските учители, възрожденските книжари и издатели, първите учени, първите журналисти и първите творци на художествено слово, но и първите лекари, прависти, географи, откриватели.

Едва ли има друг народ, който да чества два празника на духовността: 24 май – Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий и 1 ноември – Деня на народните будители, който е и денят на духовния пазител на българите св. Йоан Рилски. И ако първият е огласен още през епохата на Българското възраждане – на 11 май 1851 г. в Пловдив се чества за първи път, то вторият – е учреден като национален ден на народните будители през 1922 г. И ако за първия –– българите са научавали от патетичните слова на Паисий Хилендарски или Софроний Врачански, на Неофит Рилски или Васил Априлов, на Петко Славейков или Любен Каравелов, Георги Раковски или Христо Ботев, които са чествали Деня на светите братя и са отбелязвали огромната духовна мощ на тяхното дело, то за втория празник – тези личности вече са били чествани като народни будители.

И това е една сакрална връзка в нашата културна история. Тези личности, а и много други, изграждат усещането ни за духовна общност.

Това е Българското възраждане – една светла и същевременно турбулентна епоха: време на разбиване на илюзии, но и време на съзиждане, време на „пиянство на един народ“, но и време на събуждане. На статиката на съня се противопоставя динамиката на събуждането. Събуждане от какво?– от заспалостта, от домораслостта, от апатията, „нелюбоучението“. Многобройни са примерите на патетични прокламации или гневни изблици, които българският XIX век ни е оставил:

Автор: Никлас Нат о Даг

Дата: 20 октомври 2023

blog

Излезе един от най-очакваните романи на годината: историческият роман на Никлас Нат и Даг НАДЕЖДА И СЪДБА (Ödet och hoppet). Първият от планирана поредица от най-малко два романа, вдъхновени от благородническата фамилия на Нат о Даг.

Романът "НАДЕЖДА И СЪДБА" , беше публикуван пред м.септември в Швеция от издателите Forum с първи тираж от 30 000 копия с твърди корици и вече оглавява всички списъци ( По-долу). Въпреки че това заглавие е исторически роман, то все още съдържа същата тъмнина, същите живи герои, същата красива проза и същите хипнотизиращи исторически описания, които направиха трилогията от 1793 - 1795г. такъв уникален глобален литературен феномен.

Автор: Сайт за книги, пътешествия и мечти!

Дата: 18 септември 2023

blog

 

Четенето е важно, защото развива мисълта ни, дава ни безкрайни знания и уроци, като същевременно поддържа ума ни активен. Книгите могат да съхраняват всякаква информация, истории, мисли и чувства, които ни обогатяват.Могат ли думите, абзаците и измислените светове да са толкова важни за вас и вашето здраве? Определено да, а четенето е вечна форма на забавление и информация. Всъщност, години наред четенето е била единствената форма на забавление и може би затова то е център на вниманието от толкова дълго време. То е оцеляло през годините и за щастие ползите са останали заедно с книгите. Така че нека изброим някои причини, поради които то е толкова важно.

 

Увеличава способността ви за съпричастност

 

Проучване от 2013 г. показва, че четенето на литература подобрява така наречената „теория на ума“, популярен термин от областта на психологията. Теорията на ума е способността да се идентифицират и разбират субективните състояния на другите, способността на отделния човек за съпричастност и разбиране на другите. Както отбелязват авторите, тя е критично свързана с емпатията, тази изключително важна способност за интуиция и изживяване на чувствата на другия.

 

Четенето на книги и по-специално романи, подобрява вашата „теория на ума“ и съпричастност и по този начин разбирането на това как хората мислят и способността да интерпретирате или изпитвате чужди емоции или чувства.

 

Изгражда речника ви

 

Изследователите са установили, че учениците, които редовно четат книги, започвайки от млада възраст, постепенно развиват богат речник. А размерът на речника може да повлияе на много области от живота ви, от резултати на стандартни тестове до прием в колеж и възможности за престижна работа. Анкета показва, че 69% от работодателите търсят да наемат хора с умения, като едно от най-важните е, способността да общувате ефективно. Четенето на книги е най-добрият начин да увеличите набора от нови думи, научени в контекста.

 

Помага за предотвратяване на когнитивния спад, свързан с възрастта

 

Препоръчително е четенето на книги като начин да поддържате ума си ангажиран с напредването на възрастта. Въпреки че изследванията не са доказали категорично, че четенето на книги предотвратява болести като болестта на Алцхаймер, проучвания показват, че възрастните хора, които четат и решават математически задачи всеки ден, поддържат и подобряват когнитивното си функциониране. И колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Хората, които цял живот са се занимавали с психически стимулиращи дейности, са по-малко склонни да развият плаки, лезии и заплитания от тау-протеин, открити в мозъка на хора с деменция.

 

Намалява стреса

 

Четенето може да ви помогне да стопите нивото на стрес по-бързо от други методи. Четенето е най-добрият начин да отпуснете мозъка си. Според изследвания това е така, защото човешкият разум се концентрира върху четенето, а разсейването от попадането в богатия литературен свят облекчава напрежението в мускулите и сърцето.

 

Докато четете, мозъкът ви веднага се пренася в различен свят с различни хора. Тази промяна в темпото може да бъде глътка свеж въздух за някой, който страда от продължителни периоди на стрес. Четейки, можете да си позволите да си поемете дъх, да се отпуснете и да бъдете отнесени на едно чудесно място чрез думите, написани на страницата.

 

След като започнете да четете, ще започнете да се фокусирате не върху стреса си, а върху думите и сюжета. С времето четенето ще понижи нивото на стрес, което ще ви накара да се чувствате по-добре психически и физически.

 

Подготвя ви за добра нощна почивка

 

Знаете ли, че четенето може да помогне и за съня ви? Книгите са чудесна компания вечер преди да си легнете. Изборът на добра книга и настаняването в леглото с нея, е невероятно отпускащо. Като отделите конкретни часове за четене непосредствено преди заспиване през нощта, можете да си помогнете да се отпуснете преди да заспите. Четенето преди лягане успокоява тялото и ума ви, особено след дълъг и стресиращ ден. Дори четенето да е краткотрайно – само глава или две – спокойствието, което предизвиква, може да ви помогне да изпаднете в дълбок и спокоен сън. Релаксацията, която могат да донесат книгите, е само едно от прекрасните предимства на четенето всяка вечер преди лягане.

Young pretty woman sitting on the sofa drinking coffee and reading a book enjoys of rest

Помага за облекчаване на симптомите на депресия

 

Хората с депресия често се чувстват изолирани и отчуждени от всички останали. И това е чувството, което книгите понякога могат да намалят. Точно както при понижаване на нивата на стрес, четенето стимулира и частта от мозъка, която се справя с депресията.

 

Четенето на художествена литература може да ви позволи временно да избягате от собствения си свят и да бъдете погълнати от въображаемите преживявания на героите. Също така книгите за самопомощ могат да ви научат на стратегии, които могат да ви помогнат да управлявате симптомите и спомагат за предотвратяване на депресивни прояви. Четейки, вие се фокусирате не върху нещата, причиняващи вашата депресия, а върху неща, които могат да ви дадат нещо друго, което да обмислите. След това вече не се притеснявате за депресивното си състояние, а вместо това сте фокусирани върху историята.

 

Помага да живеете по-дълго

 

Дългосрочно проучване установява, че тези, които четат книги, живеят около 2 години по-дълго от тези, които не четат.

 

Изследването също така заключава, че хората, които четат повече от 3 1/2 часа всяка седмица, имат 23% вероятност да живеят по-дълго от тези, които изобщо не са чели.

 

Дава различна перспектива за живота

 

Четенето ви запознава с нови неща, нови начини, ново разбиране, нова информация, нови начини за справяне със ситуации. Докато четете разбирате нещата в различна перспектива, това ви кара да осъзнаете и разберете света и себе си по различен начин. Четенето може да ви накара да изследвате неща, които в крайна сметка се превръщат във вашата кариера и успех в бъдеще. То ви помага да разберете себе си по различен начин, отваря ума ви и ви помага да приемете промените в живота си, да разберете различните положителни аспекти на живота. Помага ви да разберете света по-правилно.

 

Четенето ви прави по-умни

 

Чрез четенето можете да разберете по-добре тема, която ви интересува. Това ще ви помогне да станете по-начетени, тъй като книгите дават много знания и информация, което може да бъде наистина много полезно. Знанието е ключът към успеха и следователно наличието на знания за живота, ще ви помогне да продължите напред и ще направи мозъка ви остър като бръснач. Знанието ви дава по-добро разбиране, четенето е ефективен ускорител на паметта, когато четете тренирате мозъка си, четенето дава мъдрост на ума ви.

 

Четенето увеличава креативността и въображението

 

Когато четете, въображението ви и творческата ви мисъл се увеличават, защото книгите ви дават различни идеи и разбиране. Добрият читател от ранна възраст може да стане добър писател, четенето разпалва въображението, когато четете, вие сте отведени в нови светове. То подхранва мозъка ви, развивате идеи за различни възможности, а това разширява границите на вашето въображение.

 

Подобрява паметта

 

Нашият ум е невероятно нещо, което може да запомни много неща с относителна лекота, но ние обикновено не използваме мозъка си според неговите възможности, а го изпълваме с негативизъм и лоши мисли, което спира растежа. Нашият ум има прекрасни възможности и капацитет, той просто се нуждае от тренировка точно както нашето тяло, за да даде най-доброто си представяне. Книгите правят това за нас.

 

Дава ни възможност да се ​​учим от авторитети

 

Когато четете книги за самопомощ, можете да се поучите от авторитети и от хората, които вече са преминали през тази ситуация. Книгите могат да ви помогнат да разберете живота от гледна точка на ментори, преминали през тази ситуация, която преживявате в момента, така че чрез книгите можете да научите как да се справите с тях.

 

Четенето дава пример на децата

 

Важно ли е четенето за вас? Ако е така, вероятно ще е важно и за вашите деца. Доказано е, че родителите са първите и най-трайни педагози на децата и оказват огромно влияние върху тяхното развитие.

 

Четенето на книжка на детето ви е ключово и му показва, че четенето има значение и за вас. Повечето родители знаят, че децата са отлични имитатори, затова им дайте достъп до книги и ги оставете да ви виждат да четете. Няма да мине много време и ще заварите детето да чете сред своите плюшени играчки или свито с някоя интересна книга, вместо да гледа телевизия.

 

Изостря ума

 

Когато се концентрирате върху думите и сюжета, четенето стимулира мозъка и когнитивните ви функции. Тази конкретна стимулация може да ви помогне да изострите ума си, особено частта от мозъка, която отговаря за концентрацията и критичния анализ. Четенето изостря тази част от мозъка така, както бихте наточили нож. Това изостряне на ума в крайна сметка ще повиши фокуса ви, когато се концентрирате върху нещо важно.

 

Автор: uniscorp-bg.com

Дата: 04 септември 2023

blog

Септември наближава, предстои ни цяла седмица книжни удоволствия! Алея на книгата ще продължи до 10ти септември.в традиционните бели шатри. Ще ви очакваме с любимите ви книги и гарантираме хубаво литературно настроение! Подготовката започна, ще очакваме новите ни срещи!!

blog

Седмото издание на ДЖАЗ ФЕСТ Казанлък започва на 24 август 2023 с представяне на книгата 

"Доктор Джаз. Д-р Емил Илиев или изкуството да лекуваш с музика"

Заповядайте в Музея на фотографията от 17,30ч

Ще поговорим как беше създаден Международния джаз фестивал в Банско

Автор: uniscorp-bg.com

Дата: 24 август 2023

blog

Седмото издание на ДЖАЗ ФЕСТ Казанлък започва на 24 август 2023 с представяне на книгата 

"Доктор Джаз. Д-р Емил Илиев или изкуството да лекуваш с музика"

Заповядайте в Музея на фотографията от 17,30ч

Ще поговорим как беше създаден Международния джаз фестивал в Банско

Автор: uniscorp-bg.com

Дата: 06 юли 2023

blog

Алея на книгата - Варна остава на старото си място.
Двете страни постигнаха консенсус, като се съобразиха с изискването лявата лента на пешеходния бул. “Сливница” да остане свободен на минувачи. Събитието се разширява до слънчевия часовник в морската градина, където ще бъде сцената на културната програма.
Асоциация ”Българска книга” благодари на кмета на Варна г-н Портних, на председателя на Общинския съвет - Варна г-н Балабанов, на главния архитект г-н Стоян Петков, кмета на район Одесос г-н Недев, на зам.-кмета по културата г-н Базитов и на Експертният съвет по устройство на територията.
“Всички те направиха всичко възможно, за да се намери най-доброто решение за Алея на книгата, която и включена в калиндара на културните събития на морската ни столица и чието първо издание се проведе именно тук преди 13 години”, коментира председателя на УС на АБК Десислава Алексиева.
Алея на книгата - Варна ще бъде открита на 28 юли и ще продължи до 6 август. Събитието е в рамките на националната #КаузаГРАМОТНОСТ. Заповядайте!

Автор: uniscorp-bg.com

Дата: 13 февруари 2023

blog

БЬОРН АНДРЕАС БУЛ-ХАНСЕН е норвежки писател. Той е писал в много жанрове, но в момента работи върху текущата си поредица ЙОМСВИКИНГ. Първият роман се превръща м бестселър за една нощ в Норвегия и почти незабавно е продаден на няколко страни.

Бул-Хансен е роден в Осло, Норвегия, през 1972 г. и израства в предградие, което по онова време е било доста селско. Прекарвайки по-голямата част от времето си сам, Бул-Хансен започва да изгражда въображаеми светове и да научава за норвежката митология в много ранна възраст. Знае, че иска да бъде изследовател, актьор или романист.

На 13 години Бул-Хансен започва да вдига тежести и открива, че може да прави неща, които много малко 13-годишни могат! Това дава на Бул-Хансен увереността да вдигне глава и да започне да преследва мечтите си. За съжаление, Бул-Хансен претърпява автомобилна катастрофа. Завръща се във фитнес залата само 7 дни след инцидента. Поради неврологична травма в части от шията и раменете Бул-Хансен губи мястото си в норвежкия отбор.

Нежелаейки да приеме поражение, Бул-Хансен се насочва към другата си страст - писането. Пише 6 години, когато предава първия си ръкопис на издател, а първата му книга е публикувана само след няколко месеца.

Няколко години по-късно Бул-Хансен прави големия си пробив като международен автор от критиката на ЙОМСВИКИНГ.

Бул-Хансен избира да изживее живота си с непоколебимо убеждение към собствените си добродетели, всички от които са основани на културата на викингите.

Сега баща и живеещ във фиорд, веднъж узрял в злобни и смъртоносни битки, с историята на своя народ в краката му, връзката на Бул-Хансен с неговото минало се събужда всеки път, когато стъпи извън дома си или е на вода на плаване с яхта.