• книга

НОРВЕЖКИ НАРОДНИ ПРИКАЗКИ – том 1

ISBN: ISBN: 973-954-330-558-2
Автор: Петер Кристен Асбьорнсен и Йорген Му
38.70 лв. 43.00 лв.


„Най-хубавите приказки, които съществуват“
Това определение четем в изпълненото с възхита писмо на Якоб и Вилхелм Грим до техните норвежки последователи и съмишленици, събирачите на народни приказки Петер Кристен Асбьорнсен и Йорген Му. В продължение на петнайсет години те обикалят Норвегия, разговарят с всички онези, които най-добре познават народното творчество – земеделци, пастири, ловци, прислужници, деца и старци, пишат писма на приятели и познати от най-отдалечените кътчета на страната с молба да им изпращат местни приказки и предания. Плодовете на този епохален труд са забележителни – два тома под заглавие „Норвежки народни приказки“, два тома „Норвежки приказки за тайнствени същества и народни сказания“, както и множество самостоятелни приказки, поместени в различни сборници.
През 1879 г. излиза първото илюстровано издание на приказките, за което са ангажирани много от най-изтъкнатите художници на епохата: Теодор Кителсен, Ерик Вереншол, Ханс Гюде и др. Те сътворяват някои от най-известните и обичани картини, които и днес могат да бъдат видени във всеки норвежки дом.
Именно такова пълно илюстровано издание сега за първи път държи в ръцете си и българският читател. В настоящия първи том са поместени двата сборника „Норвежки народни приказки“, които ни срещат с принцове и принцеси, дракони и тролове, великани и дяволи.
Това са приказки, с които да пропъдиш страха, докато снежната виелица вилнее около скромната ти колиба, с които да запълниш самотните дни на пасището високо в планината, с които да се приспиш в светлите бели нощи и да се развличаш около лагерния огън, докато изразителният глас на разказвача кара реката да нашепва за водни духове и русалки, сенките да се превръщат в омагьосани мечоци, а всеки камък да прилича на пробуден от сън трол.

 

Свързани продукти по автор

Още от поредицата