• книга

МЕЧТИ ПО МЯРКА

ISBN: ISBN: 978-954-330-574-2
Автор: Нурия Прадас
19.80 лв. 22.00 лв.

НУРИЯ ПРАДАС е автор на романа "МЕЧТИ ПО МЯРКА", за една от най-престижните модни къщи в Барселона – „Санта Еулалия“ Семейна сага, която се сблъсква с предизвикателствата на висшата мода в Барселона през 20-те и 30-те години на миналия век, в общество, запътено към война.

Романът започва няколко години преди десетилетието на 20-те години на миналия век, с внезапната смърт на бащата Антони Молинс Хил, собственик на една от най-престижните модни къщи в Барселона – „Санта Еулалия“. Андреу, синът му, поема управлението, но с по-други намерения. Неговата цел е да приближи възможно най-близо „Санта Еулалия“ до модния подиум: „Сменяха се шапки, добавяха се копчета, премахваха се плисета и се удължаваха поли“. Скоро бизнесът ще придобие различен облик – ще бъдат създадени собствени колекции от облекла, с дефилета висша мода, резултат от работата на дизайнера на къщата Феран Клос, зет на собственика. За целта е подготвен страхотен моден парад в стила на Париж, един от първите в испанската държава. Ще преживеем пробуждането на „Санта Еулалия“ заедно с това на Барселона и проекцията му като модерен и трансгресивен град със Световно изложение през 1929 г.
Модното събитие е успешно и бележи промяна в бизнеса; старият магазин за платове, роден в средата на деветнайсети век, става еталон в света на висшата барселонска мода.

Междувременно, преживяванията на семейството на собствениците Молинс (Андреу, Розер – сестра му, Феран) и тези на работниците и служителите на Модната къща се смесват и бият в ритъма на новите времена. Обещаващи времена, като тези на Световното изложение през 1929 г. Или сложни и трудни, като тези на Гражданската война и периода непосредствено след нея.

Животът на Лайа Калвет, главната героиня, тече успоредно с този на Санта Еулалия, където тя започва да работи в много ранна възраст благодарение влиянието на майка си, Кармен, шивачка в Къщата. Тогава Лайя е просто момиче с глава, пълна с птици, невинно и мечтателно.
Лайа ще се промени много през годините. Развълнуваната млада жена ще изпита различни болки, които ще бележат душата ѝ и ще я превърнат в зряла жена, която ще живее, отдадена на работата си. В жена без усмивки. От обикновена продавачка, Лайя ще се превърне, благодарение на усилията си, в директор на салоните на Санта Еулалия. Нурия Прадас ни превежда през житейския път на една млада жена от Барселона. Връзката ѝ с магазина, в който работи, ни помага да опознаем света на шивачките и висшата мода.
До нея други работници ( Херман и Дамия) ще бъдат част от тази обща къща, ангажирани да се изправят срещу трудностите; винаги да вървиш напред въпреки всичко. И това е, че животите минават, но Санта Еулалия продължава да бие в ритъма на времето.
В „Санта Еулалия“ Лайа ще се срещне и ще се сприятели с Розер Молинс, сестрата на собственика, младо момиче като нея, но от различна социална класа. От един различен свят.
Пристигането на младия и привлекателен Феран Клос ще разклати зараждащото се приятелство на двете момичета. Животът им ще претърпи радикална промяна и връзката им ще се изгуби в завоите на новия път, който любовта отваря пред тях. По различни начини ще бъдат осъдени цял живот да влачат тази първа любов. А също и последствията от нея.

 

 

Свързани продукти по автор