• книга

ДЪЛГОТО ОЧАКВАНЕ НА АНГЕЛА

ISBN: 978-954-9330-443-1
Автор: Мелания Мадзуко
14.40 лв. 16.00 лв.

Във Венеция, в края на XVI век. Историята на голям и известен художник и на негова ученичка, предопределена да остане завинаги в сенките. Той е Якомо Робусти – известен още като Тинторето, италиански живописец, един от най-талантливите представители на венецианската школа и последният голям художник на Италианския ренесанс, тя – Мариета Тинторето. Баща и дъщеря. Или може би не. Безмилостен портрет на вулканичен човек, амбициозен и нестандартно живещ единствено да рисува, и за да наложи своето изкуство, би жертвал всичко и всеки. Семейството му споделя неговите чувства и страсти, но децата му си отиват едно по едно – с изключение на добрия Доминико – момичетата в манастир, непокорните синове – далеч от дома. Историята на живота му, както и самият живот, приключва със загубата на любимата му нелегитимна дъщеря, Мариета, отгледана извън правилата на изисканото общество, за да я направи един от най-големите си шедьоври: свободна жена и артист.
Това е роман за последните дълги дни на Тинторето,
в които той разказва живота си и въвлича читателя в мистерията на живописта.
Мелания Мадзуко е родена в Рим през 1966 г. Получава степен по италианска литература от университета Ла Сапиенца и степен в областта на киното от Експерименталния център по кинематография. Освен автор на новели, Мадзуко има няколко наградени кинотворби, театрални пиеси и радиопиеси. През 2003 г. получава най-престижната литературна награда на Италия – Strega. Книгите на Мадзуко са изключително емоционални. Отличното познаване на историята, езикът и въображението съвпадат с добре разработените теми, ярките герои и модерните проблеми, с които тя се ангажира в творбите си.
„Мадзуко се доказва като гъвкав стилист със силна сетивна дарба... Нейният разказ се разгъва с ангажираща интензивност."
The New York Times Book Review

Свързани продукти по автор