Визитка Каталог Поредици Търсене Нови заглавия Автори

Марк Хадън: Почитател съм на Вирджиния Улф.

21.08.2015

Марк Хадън е много добре познат на българските читатели. Световният му бестселър „Странна случка с куче през нощта” предизвика бурния интерес и на българските любители на хубавата книга. Последваха романът „Петното” и БУМ Приключения на макс на планетата Пльок – фентъзи за деца. Марк Хадън е спечелил седемнайсет литературни награди включително Whitbread.

Най-новият роман на английския писател е „Червената къща”, който предстои да излезе и на български език. В него Хадън за пореден път майсторски пресъздава семейните отношения.

Ваканция. Червена къща на границата между Англия и Уелс. Две семейства на брат и сестра – четирима възрастни и четири деца. И интригата се заплита. Постепенно Червената къща се изпълва с изгубени мечти и нови надежди, строго пазени тайни и съкровени желания. Сред спокойствието и красотата на заобикалящата природа стари нерешени проблеми излизат на дневен ред. Предишни и настоящи любовници, приятели, врагове, потърпевши – всичко изплува на повърхността. Емоции, трагични и комични ситуации запълват всяко кътче от ваканционния дом за една седмица. Животът просто се случва по обичайния си разнебитен начин, но и щедро предлага нови утрини.

 

Според The Times Марк Хадън е ужасяващо талантлив и „Червената къща” е изключително увлекателна и с шокиращо добри наблюдения.

В свое интервю писателят споделя, че не се интересува от големи събития, а по-скоро от езика и психологията, от това как хората мислят, работят, живеят. Ето защо предпочита да пише за малки събития, които разкриват кои сме ние в нашето ежедневие. Затова смята, че семейството е мястото, където ние се разкриваме. Насаме сме обикновени личности, но ако ни поставят в нашето семейство с три поколения наоколо, изведнъж осъзнаваме колко различни личности сме.

Такива мисли са вълнували Марк Хадън, докато е писал „Червената къща”.