Визитка Каталог Поредици Търсене Нови заглавия Автори
НУРИЯ ПРАДАС
28.10.2022
НУРИЯ ПРАДАС е автор на романа "МЕЧТИ ПО МЯРКА", за една от най-престижните модни къщи в Барселона – „Санта Еулалия“ Семейна сага, която се сблъсква с предизвикателствата на висшата мода в Барселона през 20-те и 30-те години на миналия век, в общество, запътено към война. Семейният бизнес на „Санта Еулалия“ все още съществува в Барселона и се управлява от четвъртото поколение на семейство Санс (Молинс в романа).
Нурия Прадас e родена през 1954 г. в барселонския квартал „Побленоу“, дете на поколение, на което според думите ѝ „му бяха забранени много неща, сред които и собствената култура“. През 1980 г. завършва Каталонска филология и започва да преподава каталонски език и литература в различни училища и институти, а накрая се установява като преподавател в Мистрал де Сант Фелиу де Льобрегат, където работи в продължение на повече от двайсет години. Там се отдава на страстта си и формира младежка театрална трупа. Навлиза в литературата с театрални пиеси. Публикува първата си книга през 1995 г. и се посвещава на детската и младежка литература. Има над четиресет публикувани произведения в сътрудничество с многобройни издателства. Първият ѝ роман за възрастни е „Момичето от библиотеката“, последван от „Мечти по мярка“
ОЧАКВАЙТЕ ЕДНА ВЪЛНУВАЩА ИСТОРИЯ, в която се преплитат, преживяванията на семейството на собствениците с тези на работниците и служителите на Модната къща и бият в ритъма на новите времена.
За поръчки
yasu
04.09.2022

yasu

ДОКТОР ДЖАЗ. Д-р Емил Илиев или изкуството да лекуваш с музика
20.07.2022

предстои излизането на една затрогваща изповед за човека създал Международния Джаз фестивал в Банско - Д-р Емил Илиев

През ноември 2020 г., когато чух за кончината на д-р Емил Илиев, журналистическата ми съвест проговори – защо при неизброимите си интервюта с големи имена от българската култура не бях се докоснала и до света на Човека, създал най-обичания джаз фестивал у нас? Точно година по-късно осъзнах, че съдбата е искала друго от мен – да открия този свят, като помогна за създаването на книгата „Доктор Джаз“. Това беше голямата мечта на гл. ас. д-р Татяна Вълова-Илиева от Клиниката по кардиология на ВМА, а за мен – чест да ѝ бъда спътник във вълнуващото ни пътешествие из дебрите на 73-годишния изумителен живот на нейния съпруг.

Тази книга не е подробна, суха биография. Това е емоционално документално четиво за Доктора. Не за икона, а за многопластова личност с огромна енергия и любопитство към света, човек със своите добродетели и слабости, с природната дарба да бъде и преуспяващ, и състрадателен. Животът му е достоен за филмов сценарий, пъстър, изненадващ, наситен с изстрадана мъдрост и поука за всички.

Приятно пътешествие по стъпките на д-р Емил Илиев, който лекуваше телата с най-доброто от медицината, а душите – с музика.

Виолета Цветкова,

 

журналист и редактор на „Доктор Джаз“

thj
10.07.2022

htj

asd
10.07.2022

asd

НИКЛАС НАТ О ДАГ
23.12.2021

ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА СВЕТОВНИЯ БЕСТСЕЛЪР 1793

 

1794“ е втора част от трилогията в стил Bellman noir, чието начало е 1793, смятана за най-добрата книга на годината в Швеция за 2020 г. Авторът разгръща нов сюжет за измами, отмъщение и престъпления. Читателят се събира отново с Микел Кардел, Анна Стина Кнап и други познати от „1793“. Детективската интрига, ясно дефинирана в началото, ще се изгуби в каналите на Стокхолм, ще се скрие зад брави и мостове и ще отстъпи място на история за шведския живот в края на XVIII век. Никлас Нат о Даг далеч не е завършил с бруталното си и голо изображение на най-тъмния ъгъл на този оживен и гниещ свят.

След големият успех на „1793, издадена в 36 страни, сега излиза продължението

1794 публикувана в Швеция през септември 2019 г. Романът е продаден за издаване в 29 страни, т.е. ще бъде преведен на 29 езика. Последната и заключителна част на криминалната трилогия – „1795“ излезе наскоро и вече заема първите места в класациите за книги с най-голям успех.

 

НИКЛАС НАТ О ДАГ (Niklas Natt och Dag) е шведски журналист и писател. Роден е на 3 октомври 1979 г. в Стокхолм, Швеция. Учи в Калмар. Работи като журналист на свободна практика в Стокхолм, главен редактор на списание Slitz. Писателят е представител на почти най-старото аристократично семейство на Швеция, споменато в хроники от XIII в. (Natt och Dag – „Нощ и ден“ – не е псевдоним). Когато не пише и не чете, свири на китара, мандолина, цигулка или на японска флейта сякухати.

 

Исторически трилър

Поредица ИЗБРАНО ЗА ВАС

 

 

НИКЛАС НАТ О ДАГ
09.07.2021

Niklas Natt Och Dag е шведски журналист и писател. Роден е на 3 октомври 1979г в Стокхолм Швеция. Работи като журналист на свободна практика в Стокхолм и е главен редактор на списание Slitz. Писателят има неопорима връзка с шведската история, той е представител на почти най-старото шведско аристократично семейство в Стокхолм, споменато в хроники от XIII век. Името Natt Och Dag  не е псевдоним / Нощ и Ден/.

Живее в Стокхолм със емейството си. Когато не пише и чете, свири на китара,мандолина, цигулка или на японска флейта.

Получил е 11 награди за най-добър роман, 

Никлас Нат О Даг пише чувствителни, предизвикващи ужас описания на живота и смъртта на бедните жители на Стокхолм. В същото време героите му почти изкачат от страницата, те са толкова човешки и напълно осъзнати. Никлас не се извинява за човешката припода, нито извинява нашите престъпления и най-ниските ни жестокости,но дълбокото му гмуркане в тъмните ъгли на психиката ни, както и този период в историята е едновременно смразяващо и провокиращо мисълта. Неумолима, добре написана и невъзможна за подтискане 1793. Продадена в 37 страни, станала бестселър, оглавяваща класациите в Европа за седмици наред

Предстои скоро излизането на следващата невероятна история - 1794г - втората част от историческата трилогията, читателят се събира с Микел Кардел, Анна Стина Кнап и оживения гнил свят на 18 век. Стокхолм е напът да види най-тъмните си дни, докато фасетите се пукат, а великолепието на старото отстъпва на тъмнината скриваща се в кътчетата на града.

 

НИКЛАС НАТ О ДАГ -
09.07.2021
МАРИАНА ЦАРКОВА
08.04.2021

МАРИАНА ЦАРКОВА е завършила математическа гимназия, а след това медицина.

Работи като лекар в София, но нейната страст, необходимост и най-голямо удоволствие са книгите. За тях говори като верни приятели или любовници с които взаимно се прелъстяват.

Разкади на Мариана са печелили различни литературни конкурси, публикувани са в списания и сборници.

Има и издаден роман - "Виртуален роман", който печели много почитатели.

"Да пишеш хумор е трудно, да пишеш добър хумор е адски по-трудно, но Мариана го прави - по един изумителен удиалъновски начин" Кръстьо Раленков

"Свеж, забавен, оригинален поглед за нещата около нас, който те кара да забравиш сивотата на ежедневието" - 

Ганка Филиповска

 

ЙОРДАНКА АНДРЕЕВА
12.02.2021

Йорданка Андреева е от авторите, които живеят извън пределите на родината, но духовно нито за миг не са се разделяли с нея и са си останали българи.

Тя има издадени две поетични книги, а сега ни зарадва със сборника с разкази "ПО ТРЕТИ ПЕТЛИ" - написан на чист и звучен език, без нравоучение, без излишни мъдрости и без кокетиране със словото. В тази книга всичко е красиво - дори нищетата, дори нещастието, дори смъртта.

"Тези толкова български разкази са бисери, отгледани в сърцето" Ганка Филиповска

Йорданка Андреева е един от създателите на Клуб на дейците на културата в гр.Атина и е негов първи Председател. Член е на Съюза за наука, култура и изкуство към UNESСO в Атина. 

Освен че пресъздава образи на хартия, тя ги претворява и на платно.Участвала е на редица общи, национални и международни изложби. Нейните платна има в различни краища на света

БЪРНАРД КОРНУЕЛ
03.12.2020

Готови сме и с четвъртата история на Шарп - ШАРП ПРИ ТРАФАЛГАР, която ще излезе в началото на следващата година.

Още едно вихрено приключение за почитателите на Шарп

Ами, люде, летим напред, носим се през декемврията
03.12.2020

Владо Даверов „Съвършенство“ (разкази). „Унискорп“ 2020, с. 238, 15 лв.

Владо Даверов няма нужда от представяне пред четящата и гледащата публика – достатъчно е само да се произнесе „Вчера“ и интелектуалните рефлекси заработват. Това обаче – известността имам предвид, е нож с две остриета, както е прието да се казва: от една страна, помага, защото - тъй твърдят онези с икономическата експертиза (нека влезем и ние в тромавия сленг на медии и политици 🙂 ), името продава, сиреч името Владо Даверов си е бранд отвсякъде; от друга, малко е подсичаща, понеже някой може да реши, че човекът се е изписал, талантът му се самоимитира, демек никаква изненада не можеш да очакваш. Да, ама не, да повторя и аз думите на незабравимия Петко Бочаров – Владо Даверов в тази книга е на високо, много високо ниво и то личи навсякъде, а на места направо вулканства. Започва сборникът малко в стил Ивайло Петров, „Преди да се родя и след това“, и тъкмо да въздъхнеш от и заради познатото, ти се стоварва такъв белетристичен топор върху главата, че чак хлъцваш. „Спасение“ – знам, не звучи като топор, но си е. Вярно, като чуе някой топор, веднага би си помислил, че „Спасение“ е някакво си там недодялано написанище, кълчищено и чворесто, но нищо подобно: това е изключително изящен, филигранен дори бих го нарекъл, разказ, създаден с виртуозно умение, който обаче няма как да не те остави стъписан. Да те сапикяса, да те хвърли в музиката, да те втрещи!... Честно казано, аз поне не съм чел по-жесток, по-смразяващ, по-потрисащ разказ в световната литература: няма хорор, няма Лъвкрафт, няма Кинг, няма Дийн Кунц и Владимир Сорокин, има „Спасение“, което обаче… А не, няма да издавам, прочетете си го сами 🙂 . Нататък сборникът продължава с няколко подобни „парчета“, за да намери накрая своите уталожвания, успокоения и умиротворения в разказа на дядото за внучетата. Там вече надеждата проблясва (надежда сред ковид), окото се омилостивява, душата се стопля... Това също е майсторство, висше майсторство, трябва да се признае: Владо Даверов умее да извиква всякакви емоции у своя читател, каквито си поиска - с една дума, че даже с един само препинателен знак и вече си му подвластен, напълно си отдаден на писателската му дарба. Сборникът носи заглавието „Съвършенство“ и аз подозирам, че една от причините да е кръстен така е тъкмо съвършенството, с което е написан. Остава само съвършено да се прочете… Митко Новков

18.06.2020

Бърнард Корнуел е роден в Лондон, израстнал в Есекс, а сега живее предимно в САЩ със своята съпруга. През 2006 година му е присъден Орденът на Британската империя. Освен на Историите за Шарп, Бърнард Корнуел е и автор на редица други исторически романи, сред които "Azincourd", както и настоящата му поредица "Making of England"

"КРЕПОСТТА НА ШАРП" е третият исторически роман от поредицата на "Историите на Шарп", която предстои да излезе съвсем скоро.

БЪРНАРД КОРНУЕЛ
18.06.2020
Бърнард Корнуел
18.06.2020
ОТСТЪПКИ В ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ
26.04.2020

#StayAtHoumeReadBooks

Извънредното положение продължава

Продължават и отстъпките

30% за всички книги от каталога на ИК Унискорп

За поръчки над 45лв доставката е безплатна.

 

#ОстанетеСиВкъщи
02.04.2020

ИЗВЪНРЕДНА ПРОМОЦИЯ

30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ

от 20-ТИ МАРТ до 20-ТИ АПРИЛ.

Доставките се извършват с куриерска фирма СПИДИ

до ваш адрес или до офис накуриера

#ОстанетеСиВкъщи ИЗВЪНРЕДНА ПРОМОЦИЯ 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ от 20-ти МАРТ до 20-ти АПРИЛ Доставки се извършват с куриерска фирма СПИДИ до ваш адрес или до офис на куриера
02.04.2020

#ОстанетеСиВкъщи

ИЗВЪНРЕДНА ПРОМОЦИЯ

30% ОТСТЪПКА НА ВСИЧКИ КНИГИ

Доставки се извършват с куриерска фирма СПИДИ

до ваш адрес или до офис на куриера.

 

УИНСТЪН ГРЕЪМ
17.02.2020

УИНСТЪН ГРЕЪМ написва 12 книги "ПОЛДАРК", като започва с тази за Рос Полдарк през 1945г.и завършва с Бела Полдарк през 2002г

Действието в превърнала се в международен бестселър поредица се развива в Корнуол, където Греъм прекарва по-голямата част от живота си.

Можем да се похвалим, че ИК Унискорп сключи договор за издаването на поредицата на български език и преводът на първата книга вече започна.

РОАЛД ДАЛ
06.12.2019
РОАЛД ДАЛ
06.12.2019

РОАЛД ДАЛ  е роден на 13 септември 1916 година в Уелс, в семеството на норвежци-емигранти. Той е писател, поет, сценарист и пилот. Известен е с късите си разкази, с произведения за деца, както и с това, че е участвал във Втората световна война като пилот на боен самолет. Неговите най-популярни романи за деца са "Чарли и шоколадовата фабрика", "Матилда", "Вещици" и много други. Разказите за възрастни са с нненадминато майсторство и винаги с неочакван край.

Умира на 74 години на 23ти ноември 1990г. По негово желание е погребан със следните предмети - щеки за снукър, шоколад, бутилка бургундско вино, моливи "НВ" и електрически трион.

ГЕНИАЛЕН, ОСТЪР, ВЕСЕЛ, СМРАЗЯВАЩ, ПРЕВЪЗХОДНА ХАРАКТЕРИСТИКА

ХЕСУС КАРРАСКО
23.06.2019

ХЕСУС КАРРАСКО е роден през 1972г в Бадахос, Испания, но от 2006г се установява в Севиля. 

С романа си "На произвола" прави зашеметяващ дебют на литературната сцена и печели приза за роман на годината, наградата на английския ПЕН и награда за най-добър европейски роман, преведен на 30 езика и адаптиран за игрален филм. За втория си роман "ЗЕМЯТА ПО КОЯТО СТЪПВАМЕ", получава ЕВРОПЕЙСКАТА НАГРАДА ЦА ЛИТЕРАТУРА ЗА 2016г.

 

Арис Фиоретос
14.04.2018
Представяме ви новия ни автор Иван Вакрилов
10.12.2017

ИВАН РУСЕВ ВАКРИЛОВ е роден на 7.09.1953 г. в София. Завършил e специалността „Зооинженерство“ в Тракийски университет, Стара Загора, през 1981 г. Има издадена електронна стихосбирка – „Скитник“ през 2010 г. и сборник разкази „Кутра – истории от накрай света“, 2011 г. Един от десетимата автори в сборника „Единадесет свята“. Един от 22-матa популярни български автори на художествена проза в сборника „Бдения 2“, излязъл в Русия през май 2014 г. на руски език. 

Когато се срещнеш с прозата на Иван Вакрилов, читателю, влюбването ти в думите му  е неизбежно. Ти ще потънеш в омаята на умиротворен, благ и мъдър свят – в него нямат място нито сладникавата романтика, нито безчувственото писане, което не може да стигне до страстната ти балканска душа. Ще забравиш, че това е просто книга, защото ще заживееш сред героите ѝ – колоритни личности с радости и тегоби, белязали не само нас, българите, но и хората от „някое кьоше на Вселената...“.

Иван Вакрилов ти подарява своята лична митология – образи и символи, семена на доброто. Авторът не само е безкрайно честен с теб, но и ти дава свободата да се слееш с неговия всемир – реален и същевременно магически. В „Чувалът на сътворението” случката, сюжетът са на заден план, те са само повод за размисъл върху вечните въпроси за живота и смъртта, чиито отговори можем да открием на най-невероятни места и в най-неочаквани моменти. Красотата е около нас във всеки миг, читателю, но са ни нужни очите на Вакриловите герои, за да я видим.

„Много време е минало от изсипването на Чувала, но светът все още се намества, все му е неудобно – тук го сърби, там го боли и не може да си намери място.“

 

Из разказа „Чувалът на сътворението“

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ КРИСТОФЕР КАРЛСОН - ШВЕДСКИ ПИСАТЕЛ от новата генерация автори на скандинавски трилъри
11.11.2016
КЛУБЪТ НА ГЪСОЦИТЕ - Васил Стефанов Слона
04.08.2016

 

Каним ви на среща с автора ВАСИЛ СТЕФАНОВ СЛОНА

и представяне на дебютния сборник с разкази

КЛУБЪТ НА ГЪСОЦИТЕ

по време на "Алея на книгата"

на 4 август 2016г от 19,30ч  в гр.Варна

Арт Галерия "МАРКОНИ"

ул.Охрид 22

Забавлението и удоволствието са гарантирани

 

 

 

Марк Хадън: Почитател съм на Вирджиния Улф.
21.08.2015

Марк Хадън е много добре познат на българските читатели. Световният му бестселър „Странна случка с куче през нощта” предизвика бурния интерес и на българските любители на хубавата книга. Последваха романът „Петното” и БУМ Приключения на макс на планетата Пльок – фентъзи за деца. Марк Хадън е спечелил седемнайсет литературни награди включително Whitbread.

Най-новият роман на английския писател е „Червената къща”, който предстои да излезе и на български език. В него Хадън за пореден път майсторски пресъздава семейните отношения.

Ваканция. Червена къща на границата между Англия и Уелс. Две семейства на брат и сестра – четирима възрастни и четири деца. И интригата се заплита. Постепенно Червената къща се изпълва с изгубени мечти и нови надежди, строго пазени тайни и съкровени желания. Сред спокойствието и красотата на заобикалящата природа стари нерешени проблеми излизат на дневен ред. Предишни и настоящи любовници, приятели, врагове, потърпевши – всичко изплува на повърхността. Емоции, трагични и комични ситуации запълват всяко кътче от ваканционния дом за една седмица. Животът просто се случва по обичайния си разнебитен начин, но и щедро предлага нови утрини.

 

Според The Times Марк Хадън е ужасяващо талантлив и „Червената къща” е изключително увлекателна и с шокиращо добри наблюдения.

В свое интервю писателят споделя, че не се интересува от големи събития, а по-скоро от езика и психологията, от това как хората мислят, работят, живеят. Ето защо предпочита да пише за малки събития, които разкриват кои сме ние в нашето ежедневие. Затова смята, че семейството е мястото, където ние се разкриваме. Насаме сме обикновени личности, но ако ни поставят в нашето семейство с три поколения наоколо, изведнъж осъзнаваме колко различни личности сме.

Такива мисли са вълнували Марк Хадън, докато е писал „Червената къща”.

АНУРАДХА РОЙ - индийската омайница
27.05.2015

Анурадха Рой е журналист, издател и писател. Получила е образованието си в Presidency College, Калкута и New Hall, Кеймбридж. Нейни журналистически материали и литературна критика са публикувани в "Аутлук", "Индия Тудей", "Аутлук Тревълър", "Нешънъл Джеографик Тревълър","Библио", "Телеграф", Индиън Експрес" и "Хинду". Работи като редактор и дизайнер в "Пърмънент Блек" – най-реномираното независимо издателство за документалистика и академична литература в Индия, което ръководи заедно със съпруга си, Рукун Адвани. Живее в Индия.

Първият й роман "Атлас на невъзможния копнеж" е преведен на 15 езика по цял свят. "Уърлд литръчър тудей" го обявява за една от 60-те най-значими книги в модерна Индия. Попада и в краткия списък за наградата "Кросуърд", която авторката печели със следващия си роман, номиниран за още няколко награди, включително и "Мен Ейша". През 2004 г. писателката печели и наградата "Пикадор Аутлук" за нехудожествена литература.

След изключително успешния й първи роман „Атлас на невъзможния копнеж” през 2011 г. излиза „The Folded Earth”, а през 2015 г. – „Sleeping on Jupiter”. Нейни произведения са публикувани в различни антологии.

СВЕТЛАНА ДИЧЕВА гостува на щанд № 323 на УНИСКОРП на Пролетния базар на книгата в НДК
18.05.2015

В събота 23 май 2015 г. от 16 до 17 часа

журналистката, радиоводещата от БНР и писателката

СВЕТЛАНА ДИЧЕВА

гостува на щанда на издателство УНИСКОРП - № 323 на 3 етаж.

Писателката ще разговаря с читатели за книгите си

РОЯЛ В МАЗЕТО и ПАРТИ ЗА РАЗГЛЕЗЕНИ САМОТНИЦИ

и ще раздава автографи.

Заповядайте на приятна среща със съвременен български писател.

 

 

МАРИО РИЙДИНГ и трилогията за предсказанията на Нострадамус
18.02.2015

ОЧАКВАЙТЕ

през МАРТ

 

ТРЕТИЯТ АНТИХРИСТ е кулминацията на трилогията исторически трилъри от Марио Рийдинг за предсказанията на Нострадамус.

  

Късметлията ще го зоват

 В „Предсказанията на Нострадамус” американският писател Адам Сабир рискува живота си, за да открие изчезнали четиристишия на Нострадамус. Преди 5 века великият гадател предсказва трима Антихристи. Първите двама вече са печално известни на човечеството. Кой е третият? Дошло ли е неговото време? В планините на Молдова жесток тиранин е приветстван като новия месия. В цигански катун в Румъния нероденото дете на една жена може да промени хода на историята. В Мексико братя и сестри, събирани от кол и въже, са възпитавани в кървави отмъщения. Адам Сабир, пазителят на изгубените пророчества на Нострадамус, има представа какво ще се случи, когато тези съдби се сблъскат. Той знае кой е третият Антихрист.

 

 Марио Рийдинг е известен английски изследовател на предсказанията на Нострадамус. Публикувал е няколко книги, плод на неговите научни и творчески търсения.Историческият трилър „Предсказанията на Нострадамус” има естественото си продължение в романите „Ръкописът на маите” и „Третият Антихрист”. Трилогията е международен бестселър и е преведена в 38 страни.

Рийдинг е роден в Дорсет. Завършва сравнителна литература в университета на Източна Англия, специализира френска и немска литература. Упражнява много странни професии, увлича се по познанието извън нашите разбирания и сериозните му проучвания в тази насока, както и литературната му дарба са отразени в неговите произведения, удостоени с литературни награди. Watkins Mind Body Spirit Magazine го включва в 100-те най-влиятелни духовни живи личности.

 

КОЛИН ФАЛКОНЪР за историята и историческите романи
20.05.1970

„За съжаление, човешката раса никога не се учи от миналото си”

Интервю на Елена Бойчинова специално за читателите на Lira.bg

 

Как започнахте да пишете книги?
-    Това е нещо, което винаги съм искал да правя. Още след като завърших училище. Започнах да работя в рекламата, след това и като журналист на свободна практика. След това публикувах първата си книга. Докато я пишех изглеждаше много лесно, но всъщност цялата работа се оказа много трудна. Нужна е много упорита работа, постоянство и отдаденост. Наистина, за да пишеш, трябва да изпитваш истинска страст към разказването на истории. По друг начин няма как да успееш.

Сменили сте доста професии, това как ви помогна при писането?
-    Нито един опит в живота не е безполезен, особено за писателя. Но това, което най-много ми помогна в тази насока е опитът ми, когато работех в линейка. Това промени цялата ми философия за живота. Там се срещнах и с живота, и със смъртта, случаи, които ме разтърсиха.

А как започнахте да пишете исторически романи?
-    Никога не съм имал намерение да пиша исторически романи. Първият ми бестселър беше трилър. Но тогава написах „Харем“, който стана международен хит. След това издателите ми поискаха още исторически книги.

Как стигнахте до идеята за „Харем“, която е голям хит и в България?
-    Книгата е базирана на истинската история на Сюлейман и наместничката Роксолана. Той се влюбил в нея и зарязал целия си харем от 300 съпруги. Той е и единственият султан, който направил своя наместничка кралица. Става дума за необикновена любовна история с невероятен обрат.

Разкажете повече за „Пътя на коприната“.
-    Аз много обичам да пътува и винаги съм бил привличан от Пътя на коприната. Исках да го измина и да пиша за него. Но се нуждаех от истинска история, затова с години четох всякакви книги, преди да открия сюжета, който да превърна във великолепен роман. Става дума за папата и неговия опит през XIII век да изпрати посланик в Катай, за да се съюзи с монголите срещу сарацините. Да заведеш заедно християнски монах и тамплиерски рицар в центъра на Хубилай Хан – това е все едно да пратиш някого на Марс в днешно време. Знаех си, че ще се получи фантастична история.

Сравняват ви с Кен Фолет, приемате ли подобни оценки?
-    Кен пише големи исторически книги, с много действие и романтика, много добре структурирани и със страхотни сюжети. Това е и моята цел.

А кои са вашите любими писатели и книги?
-    Много харесвам Фолет и неговите „Устоите на земята“ и Уилбър Смит.

От кого сте се учил?
-    Естествено учил съм се от четене на книги на други писатели, понякога дори съм взаимствал от тях, за да постигна това, което ми е харесало. Имам един екземпляр на книга – една от първите на Уилбър Смит, която толкова много съм чел, че се е разпаднала вече. Има бележки на всяко празно място в полетата й. Писането е занаят и никога не може да научиш всички техники. Начинът, по който читателите възприемат книгите, също е различен. Не мисля, че някога можеш да спреш да се учиш.

Предполагам, четете много исторически книги…
-    Не. Историята ме отегчава. Но заради моите романи ми се наложи да прочета много такива книги. Историята е пълна с великолепни сюжети, това ме интересува най-много. Именно тези сюжети са дълбоко скрити и трябва упорито да ги търсиш.

А как откривате историите си?
-    Например за историята в „Харем“ разбрах съвсем случайно. Прочетох няколко изречения в една книга за Роксолана. Но всъщност никой не знае какво е станало в действителност. Тези събития не са били документирани. Така че работата е малко детективска. Знаеш какво е станало като цяло, но какво е било в дълбочина? Същото беше и с „Пътят на коприната“ – историците спекулират, че един от папите се е опитал да осъществи контакт с татарите. Така че, аз взех това и опитах да направя следващата крачка. Какво щеше да стане, ако това наистина се е случило?

Пътувате много, сигурно срещате много такива сюжети, които искате да напишете. Бихте ли написали някоя история със сюжет от българската история?
-    Наистина има много интересни исторически личности. Но има много голяма разлика между историята и историческите романи. Затова винаги търся нови сюжети. Ако имам късмета и бъда поканен във вашата страна (никога не съм бил в България и ще бъда много щастлив да го направя) със сигурност ще поразровя за интересни сюжети, които да предизвикат онова чувство „Аха-а-а-а“, и които да се превърнат в роман.

Всъщност има ли някое място, което искате да посетите именно с цел да напишете роман?
-    Не. Пътят на коприната е единственото такова място. Но по принцип аз много обичам да пътувам и да откривам нови места. Когато пътувам, не ме интересува толкова историята, колкото хората…

Изминал сте близо 900-те километра на Камино де Сантяго де Компостела, това промени ли ви по някакъв начин?
-    Не ме промени, но е преживяване, което няма да забравя. Бях много развълнуван. Написах нехудожествена книга за това с моята колега Ели Бест – “The year we seized the day” и всеки, който я е прочел ще разбере каква огромна емоция беше това за нас.

Имате ли любима държава, където и читателите да ви приемат най-добре?
-    Преди две години бях гост на Панаира на книгата в Белград и бях зашеметен от броя читатели, които се събраха да ме видят и слушат. Не можах да повярвам колко ентусиазирано ме посрещнаха. Стоях на една трибунка, говорих с тях, подписвах книги… беше незабравимо изживяване. Дотогава не бях виждал подобно нещо. Моите книги се продават наистина добре в Източна Европа, така че срещите с читатели на Изток от Адриатика винаги са били прекрасни изживявания.

Познаването на историята може ли да промени по някакъв начин настоящето ни?
-    Да, мисля, че може. Но за съжаление никога не става, защото човешката раса никога не се учи от миналото си?

Кое е по-лесно да се създаде – романтичният или политическият и военният сюжет?
-    Всъщност и в двата случая става дума за конфликт. Така че добрият писател трябва да може да описва и двата аспекта, независимо за какво се отнасят.

Какво е мнението ви за e-книгите?
-    Обичам е-книги. Като писател ми харесва, защото по този начин цялото ми творчество е достъпно. Но ги харесвам и като читател – те са отличен начин да намериш огромно количество книги накуп. Но мисля, че никога няма да заменят печатните книги, както много хора си мислят. Те просто са друг начин на пренасяне и разказване на истории.

А как влияе все по-голямото разпространение на интернет върху четенето?
-    Доказано е, хората вече четат по различен начин книги. Те са свикнали да преминават през текста и не четат в дълбочина. Мисля, че това наистина ще окаже влияние върху начина, по който ще се пишат книги.

Поддържате много добър личен блог. Какво ви питат най-често читателите ви?
-    Има въпроси от всякъде, дори от Иран, Индия… Обикновено дали ще напиша продължение на някоя книга, или пък къде да намерят книгата ми. Дори ме питат как се казва кучето ми. Харесва ми да поддържам контакт с читателите си.

Успяхте ли да възбудите интерес към книгите и историята у вашите деца?
-    Е, със сигурност не успяха да се запалят по историята. Мисля че нито една от дъщерите ми не е прочела моите книги. Но най-малката от тях има вече диплома по литература и творческо писане, така че най-вероятно тя е била повлияна донякъде. Но тя се интересува от съвсем различна литература, не от тази, която аз пиша.

Според вас как може да се възбуди интересът на младите към четенето?
-    Безспорно, започнете да им четете, когато са малки. Това е начинът.

В детството си сте играли футбол, дори сте заминали за Австралия, за да играете. На какъв пост бяхте и кой отбор поддържахте?
-    Ха-ха, да, играх, но така и не станах достатъчно добър, за да премина от полупрофесионалното ниво. И сега обаче съм безнадеждно отдаден на футбола (и австралийския). Бях вратар, така че тогава героите ми бяха Петер Шмайхел и Джиджи Буфон.

 

В последните години като че ли се оттеглихте от писането. Трудно ли беше и защо го направихте?
-    Всъщност нямах намерение да спирам да пиша. В “The year we seized the day” писах за някои лични трагедии. Тези преживявания просто не ми оставиха сили да продължа. Просто не можех да го направя. Бях като зашеметен четири години и това бе най-ужасният период в живота ми. Имаше моменти, в които си мислех, че никога повече няма да мога да напиша и един ред. Беше все едно, че бях загубил част от себе си. За щастие преодолях този период.