Визитка Каталог Поредици Търсене Нови заглавия Автори
Поредица: ИСТОРИЯ ПОЛИТИКА КУЛТУРА
Заглавие: Наполеон & Хитлер. Сравнителна биография
Автор: Дезмънд Сиуърд
Анотация:
НАПОЛЕОН И ХИТЛЕР е новаторско проучване на Дезмънд Сиуърд, в което той намира поразителни паралели и прави интригуващи сравнения между живота, кариерата и наследството на двамата най-отявлени диктатори в историята – Наполеон Бонапарт и Адолф Хитлер, както и подчертава значението на тяхната роля в оформянето на съдбата на съвременна Европа. Той също така показва как класическият трактат на Карл фон Клаузевиц „За войната“ – пронизващ анализ на Наполеоновите кампании, четен и препрочитан от Хитлер – се оказва жизнено важна връзка между двамата мъже. „Наполеон и Хитлер“ демонстрира по изцяло уникален начин как историята може да се повтори и дава нови и неочаквани прозрения за тези двама скандални гиганти на модерните времена, тяхната обща мания да бъдат приети и общата им мечта да завладеят Европа – независимо от необходимите средства. Император Наполеон – удивителният син на малкия остров Корсика, който почва от нулата, покорява Франция и Европа, а накрая печално завършва пътя си на остров Света Елена. Неосъществен художник, А. Хитлер мрази интелигенцията, налага забрани върху свободата на мисълта посредством цензурата и тайната полиция. За кратък период от време и императорът, и фюрерът възвръщат благоденствието и самоуважението на народите в своите страни, а после тръгват да завладяват Европа по пътя на суровата дипломация и войната. И двамата стигат до своето падение в опита си да подчинят Русия. Хитлер споделя страха на Наполеон (изразен на остров Света Елена, че „казаците ще управляват Европа“), съзнавайки ясно грешката на своя предшественик. След като войниците му успяват да оцелеят през зимата на 1941 г., той възкликва: „Избегнахме съдбата на един човек, живял преди 130 години“.
Уинстън Чърчил смята сравнението между Наполеон и Хитлер за богохулство. Сиуърд цитира негова реч, произнесена през декември 1940 г.: „Аз наистина осъждам всяко сравнение между Хитлер и Наполеон. Не искам да се обиждат мъртвите“.
Може да се очаква, че техническият прогрес ще направи следващия „демон на властта“ неизмеримо по-опасен в световен мащаб. Очаква се появата на новия Антихрист! Бъдещето не може да ни обещае, че подобна съдба няма да сполети и този, XXI век. Затова е наложително човечеството да полага усилия за оцеляването си, да не забравя изминали събития, а забравени да бъдат единствено войните.

ДЕЗМЪНД СИУЪРД е един от най-известните британски популярни историци, често го определят като наследник на Кристофър Хибърт. Пише професионално повече от петдесет години и е автор на близо трийсет книги. Те варират от проучвания на средновековни царе и Войната на Розите до сравнителни биографии като тази на Наполеон и Хитлер.
Сиуърд, който в момента живее в английската провинция, е роден през 1935 г. в Париж, в семейство с англо-ирландски произход, търговци на вино в Бордо още от XVIII в. Факт, допринесъл за трайната му любов към Франция. Баща му е бил виден индустриалец, участвал в Първата световна война, като преживяванията му са запечатани от самия Сиуърд в книгата „Криле над пустинята“. Сиуърд е основател на Association de Lassaye, посветена на опазването на Lassaye-les-Châteaux – замък, датиращ от 15 век, намиращ се близо до Майен, собственост на негови френски братовчеди.
Образованието си получава в Ню Йоркшир и Кеймбридж. Специалист е по история на средновековна Франция, както и в областта на военните религиозни ордени, където творбите му се смятат за авторитетни. Владее френски и чете италиански, латински, средновековен английски и нормандски. Споделя непопулярното мнение, че историята е литература, и че четивността и достъпността й са съществена част от историческия процес. Известен е с това, че провежда изследванията си с първични източници в съответните държави, в които се намират; автор е и на исторически ориентирани туристически книги. Работите му са преведени на десет езика, включително иврит и японски.


„Дезмънд Сиуърд с право привлича вниманието както към приликите между Наполеон и Хитлер, така и към различията им. Ние трябва да се поучим и от двамата: и двамата са сред възможностите, присъщи на нашата цивилизация.“
Independent
„Стабилна историческа биография с интригуващ исторически уклон.“
Booklist
„Умел и съдържателен поглед към мегаломанията в действие.“
Kirkus Review
Фюрерът се грижи неговите поддръжници да бъдат финансово обвързани с режима. В това отношение се използва словосъчетанието "планирана корупция"... Една, две или четири къщи, вилни имения, дворци, перлени огърлици, дузина автомобили, шампанско, ферми, фабрики - откъде дойдоха парите, с които те разполагат? Не бяха ли те бедни като църковни мишки и затънали до гуша в дългове? Всички заемат държавни длъжности и не една, а по три, по шест, понякога и дузина. Облагодетелстват се не само най-силните на деня като Гьоринг, който облепва банята си с плочки от злато, но и редови нацисти. Имаше какви ли не постове, високоплатени директорски места, парични премии, заеми, допълнителни възнаграждения. Всеки живееше в тревога и се нуждаеше от протекция, всяка банка и предприятие търсеше подкрепата на някой виден партиен член.
328 страници, стара цена: 16.00 цена: 14.40 лв.
ISBN: 978-954-330-447-9