Визитка Каталог Поредици Търсене Нови заглавия Автори
Поредица: БИОГРАФИИ
Заглавие: ГАБРИЕЛ ГАРСИЯ МАРКЕС - Един живот
Автор: Джералд Мартин
Анотация:
Единствената най-пълна биография на МАРКЕС


ГАБРИЕЛ ГАРСИЯ МАРКЕС е един от най-великите и популярни писатели. Носител на Нобелова награда за литература (1982) и на множество други награди, Гарсия Маркес неизменно превръща своя живот и родината си Колумбия в пленителна приказка.
Джералд Мартин е официалният биограф на Маркес и личен негов приятел. Затова обстойно разглежда както живота, така и творческия път и произведенията на писателя. Приятели, близки и специалисти, общували с Маркес в съответния период от живота и работата му, извадки от писма и цитати от други материали или спомени на писателя, или за него изграждат невероятен портрет на човека и световноизвестния колумбийски писател. За всеки период са включени и съответните творби с рецензии за тях. Авторът задълбочено проследява еволюцията на политическо-етичните възгледи на писателя на фона на житейското му развитие и опит. Разгледани са политическите симпатии на Маркес в различните периоди от живота му, посещенията в Източна Европа в края на 50-те години на миналия век и ролята, която впечатленията му от Източния блок изиграват за синтеза на политическото му мислене. Отделено е място на отношението му към Куба, взаимоотношенията на писателя с Фидел Кастро и ролята им в произведенията му.
Подробно е разгледан и личният живот на Маркес.
Джералд Мартин съумява великолепно да долови грапавата, омайна и нерядко комична реалност зад неговите книги. Докато следва перипетиите в живота на този лошо облечен, изпосталял млад мъж, издигнал се от провинциалното безличие до богатството и световната слава, Мартин не отминава треската и безпокойството в конфликта между известността и литературната специфика, между политиката и творчеството, между властта, самотата и любовта в живота на Гарсия Маркес. Авторът анализира разноречието между карибските корени на писателя и мрачния авторитаризъм на високопланинската Богота, както и неговото умишлено, и при все това слисващо, отвръщане от „магическия реализъм” заради подчертаната простота на „Любов по време на холера” през 80-те години на ХХ век.
Повече от седемнайсет години Мартин интервюира над триста човека, сред които Фидел Кастро, Фелипе Гонзалес, четирима президенти на Колумбия, писателите Карлос Фуентес, Алваро Мутис, Марио Варгас Льоса и Томас Елой Мартинес, и също толкова значимото семейство на писателя: съпругата и синовете му, майка му, братята и сестрите му – както и неговите приятели и професионални сътрудници.
Джерал Мартин напълно е потопен в света на Гарсия Маркес, но не изневерява на критичната перспектива в изложението на неговия живот - завладяващ и поразителен като въздействащата журналистика, която прави, сложен и пленителен като която и да е от литературните му творби.
724 страници, стара цена: 0.00 цена: 0.00 лв.
ISBN: 978-954-330-323-6