Визитка Каталог Поредици Търсене Нови заглавия Автори
Поредица: ЛИТЕРАТУРНИ ЗВЕЗДИ
Заглавие: НЕБОСТЪРГАЧ
Автор: Тахсин Юджел
Анотация:
НЕБОСТЪРГАЧ е изключителна сатира на съвременното турско общество.


На голяма юридическа кантора в Истанбул са поверени делата на новоизлюпения богаташ Темел Дирек, който доста прилича на нашенските дебеловрати, набедени за бизнесмени, готови на всичко, за да лъснат с многото си пари и невероятни възможности - чиста грандоманщина. Темел е очарован от небостъргачите в Ний Йорк и решава да превърне Истанбул във втори Ний Йорк - дори не може да запомни и правилно да произнася името на космополитния град. Започва да разрушава новопостроени от фирмата му жилищни блокове въпреки протестите на хората, които са ги създали. Купува парцели, проектира в несвяст с едничката цел да издигне колосални сгради. За нещастие в центъра на вече закупените парцели се озовава старата къщичка с дворче на пенсиониран учител, който за нищо на света не желае да се раздели с имотеца си. Темел и хората му, юридическата кантора предприемат мощна атака срещу горкия старец и след много перипетии и машинации той в крайна сметка става жертва на грандоманските тежнения на Темел. Неговите хора убиват учителя.
Друга важна и наситена с изключителна ирония линия в романа е построяването на истанбулска Статуя на свободата, която задължително трябва да засенчи прочутата в цял свят оригинална статуя в Ню Йорк, и безумните идеи, отприщили се в главата на свръхамбициозния "строител" на Истанбул на бъдещето.
Много сатира, сарказъм, ирония, подигравателно отношение към простотията, простащината и грандоманщината на съвременните псевдо бизнесмени. Плачевно смешна история за превръщането на перлата на Босфора във втори Ний Йорк.
360 страници, стара цена: 12.00 цена: 10.80 лв.
ISBN: 978-954-330-312-0