Визитка Каталог Поредици Търсене Нови заглавия Автори
Поредица: ИЗБРАНО ЗА ВАС
Заглавие: ХАРЕМ
Автор: Колин Фалконър
Анотация:
Благодарение на своята хитрост, продадената в робство рускиня Хурем успява, измежду 300-та конкубини в султанския харем, да попадне в полезрението на султан Сюлейман, и бързо да измести от сърцето му неговата любима Гюлбехар, майка на престолонаследника Мустафа. След като дарява Сюлейман със собствено потомство, безпощадната Хурем с лукавство и интриги придобива все по-голяма власт над султана. Подбуден от нея, той екзекутира своя приближен, великия везир Ибрахим паша, първородния си син Мустафа, както и сина си Баязид. Хурем се превръща и в негов съветник по политически въпроси. Сюлейман не само престъпва традицията като пренебрегва наложниците от харема заради Хурем, но и нещо безпрецедентно - прави я своя съпруга. Въпреки своята привидно безгранична власт над Сюлейман и любовта му към нея, сърцето на Хурем е разяждано от омраза към него, и желание за мъст. Според Фалконър, тя успява да си отмъсти, като преди да умре подсигурява възкачването на престола на своя син Селим, останал в историята като султан Селим Пияницата.
Контрапункт на историята на Хурем е историята на Джулия - венецианска благородничка, също пленена и продадена в харема. Там съдбата я среща с някогашната й първа любов – мавъра Абас, който по заповед на баща й е кастриран и обезобразен. Абас е главен евнух в султанския харем, и ще спаси живота на Джулия.
Прозата на Фалконър е лесно четивна, макар и на места похватите, които използва да са еднообразни. Романът зрелищно пресъздава бита на Османската империя с акцент върху великолепието на материалната култура и жестокостта. Твърде обстойно са описани и всякакви пикантни подробности от нравите на харема, като Фалконър се е постарал да ги преплете с развитието на действието. В описанието на връзката между Сюлейман и Хурем, Фалконър се придържа към общоприетите исторически факти. Политическите събития от епохата са пречупени през призмата на креватната интрига. “Харем” възкресява художествено една забележителна любовна история и представя света на Османската империя с ореол от екзотичност.
548 страници, стара цена: 0.00 цена: 0.00 лв.
ISBN: 978-954-330-152-2